Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол: Престъпни банди умело използват Фейсбук за трафик на жени

Снимка: БГНЕС

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви в Лондон, че престъпни банди умело използват Фейсбук за трафик на жени, които впоследствие принуждават да проституират. Изрично са споменати като жертви жени от България, Румъния и Унгария.

Рекламирането на работа за детегледачки или чистачки по социални сайтове като Фейсбук често е дело на трафиканти на хора, които по този начин привличат млади жени, които по-късно превръщат в сексуални робини или ги замесват в други нелегални дейности, заяви Уейнрайт в Лондон.

Попаднали веднъж в мрежата на трафикантите на хора, жените биват следени и контролирани с най-модерна технология, така че трудно могат да се измъкнат от престъпния свят, допълни той.

Директорът на Европол посочи още, че трафикът на хора е смятан за неособено рисков и много доходоносен, като бандите в този бранш успяват да печелят около 100 милиарда паунда годишно. Смята се, че близо 36 милиона души в света са жертва на тази модерна форма на робство, като поне 500 000 от тях са в Европа. Повечето от жертвите в Европа са жени от България, Румъния и Унгария, а основните дестинации за трафик са Великобритания, Германия, Белгия и Холандия.

Ключът за решаването на проблема според Роб Уейнрайт е по-голямо сътрудничество и обмен на информация между агенциите, занимаващи се с тези въпроси в отделните държави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!