Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверките на приемните семейства не са договорени и нарушават правата на децата


Притеснение за нарушаване на правата на децата, настанени в приемни семейства, изразиха от Сдружение „Самаряни“. Повод бе проверка на Агенцията за социално подпомагане, проведена в периода 5-7-и ноември тази година на територията на община Стара Загора.

По информация на приемни родители от региона проверката е била осъществена без предупреждение както за тях, така и за децата. Семействата са били посетени в домовете им, а децата - в училище, и то без подготовка и присъствието на значим възрастен за тях. Децата са били привикани от директора на училището, изведени са от час без обяснения и въведени в стая, в която са ги очаквали двама непълно непознати за тях възрастни и са им задавали въпроси, свързани с тяхната лична история и бъдещето им.

Иван Димитров, ръководител  на Център по приемна грижа „Самаряни“ в Стара Загора, обясни в интервю за предаването „Хоризонт до обед“: Ние искахме да реагираме, понеже видяхме как бяха проведени едни разговори с децата. По-скоро не бяхме страна в тази проверка, но ние работим с децата и с приемните родители, които бяха проверени и от тях имаме достатъчно информация, за да се притесняваме. Нашите притеснения са в две посоки. Едната касае разговорите с децата и работата с такива деца. Това са деца с травматично минало и това, което се опитваме да правим, е да се опитаме в тези семейства да получат това, което не са имали до момента и самият престой на децата да помогне да заздравеят тези травми. Въпросите, които са им задавани, пряко кореспондират с това минало. Ще кажа какво децата са разбрали от тези въпроси. Те са разбрали, че има опасност да бъдат преместени от това семейство, при което са, питали са ги дали знаят, че могат да бъдат осиновени, дали се срещат с родителите си, което не са странни въпроси. Това е информация, която е ценна, но може да бъде взета по друг начин. Всичко това, което се е случило, докосва най-големите страхове на децата, а те са, че няма да останат при тези хора, че отново ще загубят спокойствието, което са намерили в приемното семейство. Вторият въпрос е общото послание, което се дава към приемните родители чрез тези проверки, които стават изненадващо, без предупреждение, което е в конфликт с основната идея, че приемната грижа е партньорство.

Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа потвърди, че проверките на Агенцията за социално подпомагане не са договорени и нарушават правата на децата: От приемни родители чуваме и други послания от тези проверки – базисно недоверие към приемните родители и към самите деца и налагането на позиция на възрастните. В едно от приемните семейства, освен че е отварян хладилникът, за да се провери съдържанието му, е ровено и в гардеробите, надничано е под леглото, за да се уверят проверяващите, че няма прах. Като изключим тези битови неща, които подсказват, че проверяващите са тръгнали с идеята, че приемните родители са едни печалбари, които трупат пари за сметка на приемните деца, далеч по-страшното и плашещо е връщането към травматични преживявания на децата. Ние защитаваме правото на държавата да проверява къде отиват парите, които тя инвестира в приемна грижа, но не можем да толерираме поведение на възрастни, което травмира деца.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна