Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Станишев с обща позиция за влизането на страната ни в Шенген

| обновено на 04.12.14 в 14:15
Снимка: БГНЕС

В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България, обяви премиерът Бойко Борисов, след като с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оказаха на обща среща с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. Станишев и Борисов са изразили обща позиция за влизането на страната в Шенген и по други приоритетни въпроси, но не са обсъждали коалиции, заяви Борисов:

Абсурд! Аз благодаря на г-н Станишев. Снощи, когато дойдох и разговарях с него по телефона, за да го чуя какво мисли по основните въпроси, разбрах, че след нашата среща лидерите на отделните партии ще имат такава с Жозеф Дол и му предложих да се видим и да го коментираме заедно. И те дойдоха, и Жозеф Дол и Антонио Лопес присъстваха на срещата. Така че за коалиции въобще не сме говорили.  Напротив, считам, че това е правилното – хора с авторитет, защото г-н Станишев в Брюксел е такъв, да демонстрират единство, разбиране.

Заедно с Бойко Борисов на срещата беше и вицепремиерът Меглена Кунева, след което той потвърди подкрепата си за влизането на Движение "България на гражданите" в ЕНП.

По повод предстоящия разговор с председателя на Европейската комисия, премиерът каза, че ще иска ясна позиция за проекта "Южен поток". Той е възмутен от изявлението на една от говорителките на Комисията, че тя не е страна по казуса: Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на Европейската комисия. Друг е въпросът дали имаме право, дали в договора това е записано. Да са го мислили.

Давате си сметка, че Комисията не е сключвала договор нито с "Газпром", нито с Русия, нали? Аз поне така разбирам думите на говорителката, че Комисията не е страна. Това, че е приела да бъде посредник на няколко държави, не я прави страна. Тя изиска да стане посредник. Тя изиска от всички страни, от шестте, не само от България, да преговаря, чрез европейския си комисар с всички страни по "Южен поток".

"Южен поток" се очаква да бъде централна тема в разговорите на премиера Бойко Борисов по време на  работното му посещение в Брюксел. Там той ще бъде приет от председателите на трите основни институции – Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. Разговорите бяха планирани, преди Русия да обяви, че се отказва от "Южен поток", и трябваше да бъдат посветени най-вече на еврофондовете за България. Събитията от последните дни разместиха акцентите, като от разговорите на Бойко Борисов в Брюксел донякъде ще зависи и общоевропейският подход към казуса.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече обяви официално, че ще определи позицията си за спирането на проекта след обсъждане с ресорните комисари и с българския премиер.

Изказването на премиера Борисов пред кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева на можете да чуете от звуковия файл.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов ще дадат съвместна пресконференция, която можете да гледате директно на сайта на Европейската комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени