Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В протест срещу ромската престъпност се превърна мирната демонстрация в село Дeбелт

| обновено на 10.12.14 в 14:31

Опит за щурм на ромската махала в село Дебелт, община Средец, съпроводи мирния протест в защита на изнасиления петокласник. След края на демонстрацията, ултраси се опитаха да нападнат квартала, населен с роми, но бяха спрени от полицията.

Над 100 души се събраха в обедните часове на площада в селото, в защита на детето, изнасилено в петък в училището. Заподозреният за престъплението е от ромски произход и това провокира мнозина към расистки възгласи. Мнозинството се обяви срещу престъпността в селото и поиска намесата на държавата.

Хората се възмущаваха най-вече от ромската престъпност, като подчертаха, че не слагат всички под един знаменател. Според тях и държавата не взима никакви мерки да ги защити. Много хора се оплакаха и от насилие в училището в Дебелт. Те обясниха, че случаят с изнасиленото дете не е единствен, но никой не взема мерки, няма охрана, директорът и учителите също не вземат отношение.

Някои родители споделиха, че са спрели децата си да не ходят на училище за неизвестно време.

Сред мирно протестиращите в Дебелт днес имаше и провокатори, футболни фенове, които скриха лицата си, блъскаха журналисти и не разрешаваха да бъдат снимани

Протестът беше организиран в социалните мрежи.

В градовете тези неща не се усещат и не се случват, но повярвайте ми, в малките населени места положението е страшно. Гражданите имат право да изразяват мнение. Не смятаме обаче, че имаме право да се саморазправяме помежду си. Идеята на това събиране беше да предизвикаме вниманието на институциите и да ги накараме те да работят, обясни един от организаторите Николай Димитров.

Репортажът на Мариян Иванов, излъчен в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени