Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО отчита свръхвисока корупция в държавата

Снимка: архив

Свръхвисоки нива на корупция във всички сфери на държавата отчита годишният доклад на Центъра за изследване на демокрацията. През последната година са реализирани около 158 хиляди корупционни сделки на месец. Заради заключенията в доклада правителството ще започне спешно изработването на нов антикорупционен план.

През 2014-а година се регистрират най-високите нива на участие на българското население в корупционни сделки за последните 15 години. Повечето от тях се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху гражданите. Проблем е и политическата корупция.

Огнян Шентов уточни какви са проявите:

Има своеобразен връх и в политическата корупция, извън даже злободневните скандали със съдебната система. Ако трябва с един пример да изберем за политическа корупция и то в една такава форма, каквато е завладяването на държавата, това е управлението на големите инфраструктурни проекти в страната. Напоследък, разбира се, беше случаят с "Белене" и разбира се фиаското с "Южен поток".

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира:

Мисля, че този доклад е труден за четене, не защото текстът не е добър, текстът е изключително добър, а защото констатациите са изключително тежки и категорични. Това е един много смел текст. Мисля, че се нуждаем от един нов антикорупционен план за действие. Не толкова стратегия, колкото план, който да определя конкретните мерки и да дава реалната перспектива за това, което трябва да бъде направено. Аз лично мога да се ангажирам с това, че този план ще бъде разработен на базата на констатациите.

Според изследването по корупция България се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени