Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации организират протест срещу несправедливата политика на банките

Снимка: Мария Съботинова

Граждански протест срещу несправедливата политика на банките и частните съдебни изпълнители организират четири неправителствени организации в неделя в 15 града в страната.

Адвокат Десислава Филипова председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека" каза в предаването "Преди всички", че настоящото законодателството не предоставя реална защита на потребителите:

Затова ние предприемаме действия и изявяваме нашите искания за извършване на цялостна реформа в законодателството. Нашите искания са за мораториум на делата по чл. 417 от ГПК. Това е членът, по който банките съдят лица, за които се твърди, че са длъжници. По този член първо се извършва принудително изпълнение, образуват се изпълнителни дела. Много време след като е приключило изпълнението, се образуват реални дела, в които да се установи по аргументиран начин, чрез експертизи, чрез разпит на свидетели дали лицето действително дължи или дали дългът му е в размер, в който се претендира от банката.

Десислава Филипова заяви, че ще настояват и за създаването на регулаторен орган, независим от БНБ, който да решава извънсъдебно и безплатно споровете между банките и длъжниците

Категоричното ни искане е за въвеждане на Закон за физическите лица, подчерта адвокатът:

Трябва да се предприемат спешни действия за намиране на законодателно решение на проблема на хората, доведени до крайна бедност, аналогично на законодателството на всички европейски държави. Повечето държави са предвидили законодателно мерки за гарантиране на нормалното съществуване на лицата, които са доведени до крайна бедност, поради невъзможността да обслужват своите финансови задължения.

Цялото интервю с Десислава Филипова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна