Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в бедстващите региони

Снимка: Венелина Попова

Бедственото остава положението в четирите старозагорски общини Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево, частично е отменено в община Мъглиж без планинското село Сливито. Продължава да намалява обемът на язовир "Копринка", съобщиха от Община Казанлък. Притокът на вода в съоръжението е малко над 30 куб. метра в секунда, а разходът е 74 куб. метра в секунда, от които 62 куб. метра в секунда се изпускат в река Тунджа. От 09.00 часа тази сутрин е започнало намаляване на изпускането на вода от язовира в Тунджа.

Десети ден над 50 къщи в Елхово остават наводнени. Нивото на река Тунджа продължава да поддържа огромни разливи. Близо 40 см над критичното е нивото на реката от началото на седмицата. И докато равнището й при Ямбол за два дни спадна с около 20 сантиметра, при Елхово е спаднало едва с 1 и в момента е 4 метра и 31 сантиметра.

Над 20 семейства още преди седмица се преместиха да живеят при свои роднини и оставиха наводнените си домове. Прогнозира се нивото на реката да спадне реално едва в края на следващата седмица и тогава да започне отводняване. Под вода остават няколко улици, които са затворени за движение. Пътят към село Трънково също е затворен и се използва обходен маршрут през село Коневец.

Водата в залетите села в Старозагорско не може да се оттегли заради високите подпочвени води. От Районната здравна инспекция предупредиха за възможна опасност от чревни инфекции. Водата в залятото от Тунджа село Нова Махала в Старозагорската община Николаево бавно се отдръпва, но пожарната все още не може да започне изпомпването й от дворовете и приземните етажи на къщите. Голяма част от евакуираните преди два дни жители на селото се завръщат по къщите си. Хората не очакват помощ от държавата:

Даржавата сега сме ние - семейството и съседите ни. Всеки се спасява сам.


Следобед изпускането на язовир "Копринка" в Тунджа спадна до 40 кубически метра в секунда. Въпреки това отводняване в Нова махала все още  не е възможно, твърди комисар Стоян Колев. Екипи на противопожарната служба и на армията имат готовност да влязат в селото с моторни помпи, но едва след като спадне нивото на подпочвените води. В същото време комисар Стоян Колев заяви, че когато нивото на подпочвените води спадне още, пожарната и армията имат готовност да влязат в селото и да започнат отводнителни дейности.

Водоизточникът на Нова махала не е замърсен, въпреки това БЧК разнася бутилирана вода в селото.Предстои изграждането на скъсаната дига на Тунджа в близост до Нова махала и укрепването й в района на квартал „Кантона“ в Николаево.

Кметовете на засегнатите общини трябва да получат средства от междуведомствената комисия към МС за изграждане на разрушени диги край реките и за ремонт на компрометирана пътна инфраструктура.

От Областния кризисен щаб твърдят, че вече е готов списък на пострадалите от наводнението в селото и в Николаево. Информират и за  раздадена храна, вода, завивки и дезинфектанти на около 400 души.

Продължава профилактиката и ремонта на съоръженията в електрическата подстанция в Гълъбово. 15 къщи край реката са без вода, негодна за питейна употреба е и водата в няколко села от Радневска община. Там има водоноски, доставят и бутилирана минерална вода.
В Шумен водата е по-мътна от нормалното и от Регионалната здравна инспекция препоръчват водата от язовир "Тича" да не се ползва за пиене.

Изравнен е месечният приток и разход в язовир "Студена", съобщи БТА. За месец в питейния водоизточник на Перник са постъпили 3 млн. куб. метра вода, също толкова са изразходвани. Сега обемът на язовир "Студена" е над 19.5 млн. куб. метра при капацитет 25 млн. куб.метра. Контролираното му изпускане започна от края на октомври и ще продължи до намаляване на водното количество на 18 млн. куб. метра.

Областният управител на Видин Момчил Станков отмени плана за защита при бедствия, който беше въведен на 4-и декември. Десет дни хиляди домакинства бяха без ток заради скъсани проводници и повреди. Днес беше отменено и  бедственото положение в Белоградчик.

Отменено е бедственото положение в община Белоградчик. Това стана със заповед на кмета Борис Николов.

Във всички населени места в общината е възстановено електрозахранването, каза заместник-кметът Антон Трифонов:

От вчера вечерта почти във всички села има ток. Има малки изключения – някои къщи, защото са паднали жици, но общо взето е подадено навсякъде и затова днес отменихме бедственото положение. Но екипите си продължават отстраняването на тези малки аварии.

До 3-4 дни би трябвало да бъдат отстранени всички аварии, допълни Трифонов. Вода има във всички населени места в общината.

Пътищата са почистени от падналите дървета и всички участъци са проходими.

От Българския червен кръст доставиха най-необходимите продукти на евакуираните, но най-голяма е нуждата от консервирана храна. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени