Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР пази в архива си последното интервю с Костадин Дурев


В рубриката, посветена на 80-годишнината на БНР, Хоризонт представя последното интервю с Костадин Дурев. Популярният певец ни напусна през 2011 година.

Дурев е роден е на 20 октомври 1919 г. в Широка Лъка и е завършил Софийската духовна семинария.  През 1937 година, докато още учи в Семинарията, е първата му изява в радиото. След завършването на семинарията записва богословие. Явява се и на приравнителни изпити Първа мъжка гимназия, след което записва да учи медицина.

През 1951 г. завършва специализация в ИСУЛ по физиотерапия. През 1952 г. Дурев от София идва в Широка лъка. В същото време Георги Бояджиев издирва изпълнители на родопски песни. Двамата с Дурев записват пет родопски песни на магнетофон. Песента „Девойко мари хубава“ Дурев записва през 1955 година. Тя веднага става мелодия на годината по Радиото. Записва я с оркестъра на Радио София, а не с гайда, защото гласът му е по-висок от този на гайдата.

Дурев е носител на златни медали на събор в Копривщица през 1963 година на Агликина поляна. Има издадена малка плоча с негова снимка в родопска носия. 

Песента „Девойко, мари, хубава“ в изпълнение на Дурев е включена в компилацията „Вечните песни на България".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени