Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Нортън: Колкото сте по-независими, толкова по-лесно е да осъществите исканата промяна

Майкъл Нортън – едно от най-известните имена в областта на благотворителните организации във Великобритания, беше гост на годишната конференция на Българския дарителски форум. В интервю за предаването „12+3“ той каза:

Ако искате да промените света, трябва да направите това, което искате, по начина, по който искате. Освен това е важно да бъдете възможно най-независими. Колкото повече разчитате на фондове от държавата или на фондации, толкова по-трудно ще ви бъде -  по простата причина, че когато сте зависими от финансиране, тези, които ви финансират, лесно могат да спрат вашия проект. Колкото сте по-независим, толкова е по-лесно да осъществите промяната, която искате. Не е нужно да говорите с някой, който управлява фондация, а например да говорите с някой, който управлява пекарна, и да го убедите да назначи хора със специални нужди, които да произвеждат и продават хляб. Това е много по-лесен начин да осъществите обществено полезно дело. /…/ Не обичам да търся финансиране. Не ми харесва да се моля за пари, защото това означава да искам нечие разрешение, преди да започна даден проект. Искам да вдъхновявам хората да правят подобни структури по начина, който искат, без да искат разрешение от никого.

Надяваме се, че и в България ще се намери група, която да започне да се занимава с това. Идеята е да инвестираш в личности, които искат да донесат промяна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна