Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Лица, които до преди месеци мълчаха или бяха противници на реформата в съдебната система, внезапно смениха позицията си

Снимка: www.csd.bg
Висшият съдебен съвет ще изслуша председателя на Софийския градски съд Владимира Янева заради проблемите със случайното разпределение на делата. Резултатите от проверката на софтуерите, които трябва да осигурят това случайно разпределение, ще бъдат оповестени от ВСС. Също днес трябва да станат ясни данните от проверката на висящите дела на съдия Румяна Ченалова, чието име нашумя около въпросите, повдигнати от френския посланик. Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията е по-малко оптимист и повече песимист относно изхода от това заседание на ВСС.

Всеки път, когато се заговори за радикални промени в съдебната система, има контраатаки. Съпротивата в съдебната система срещу каквито и да било реформи е много силна. Интересите, мрежите, закостенялостта – са толкова дълбоко вкоренени, че всяка една реформа ще се сблъска с подобна съпротива. Но въпреки това сега е ключовият момент и ако и той бъде изпуснат, светлината в тунела няма да се вижда. Съпротивата безспорно идва отвътре, но е имала и своите сериозни поддръжници в изпълнителната и законодателната власт. Именно тази консолидирана съпротива спъваше реформата досега. Това, което ме кара да съм оптимист, е, че в момента има синхрон на много и значими фактори, които могат да влияят на реформата. Едно от нещата, които най-много ме притесняват, е, че лица, които до преди няколко месеца бяха или мълчаливи, или явни противници на реформата, внезапно смениха позицията си. В една по-демократична държава бих го отдал на еволюция на мнението. На нашите географски ширини бих го отдал като на уговорен мач. За съжаление това в повечето случаи води до козметични промени, които да бъдат показвани, но да не дават резултат. Привидният консенсус ме притеснява. Някакви промени ще бъдат направени, не може да се изчака времето да заличи последните скандали. Но не съм убеден, че ще тръгнем по пътя на радикални и работещи промени в съдебната система.

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Марков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна