Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златото на Брихадешвара

Снимка: архив

В град Танджавур, Южна Индия, градът на императорите от династията Чола, покровители на науката, изкуството и философията, се намира невероятният храм Брихадешвара. Той е най-големият сред десетки по-малки храмове, посветени на Луната, Слънцето и бог Вишну.
Пазител на Брихадешвара е бикът Нанди - божество на всички четириноги, върху чийто гръб Шива обикалял по света. Огромната му гранитна статуя с дължина 6 метра и височина 3 метра, тежаща близо 25 тона, посреща хората на двора. Зад гърба на Нанди се издига пирамидална кула, наречена гопурама. Тя е от камък и е покрита цялата с безброй фигури на божества.
Олтарът на Брихадешвара е от злато с формата на куб. Украсен е с 108 метални фигурки на красиви девойки, които танцуват около Шива. Жителите на Танджавур смятали, че танцуващите момичета притежават свръхестествени сили и можели да лекуват. От чисто злато е и Залата на съзнанието - мястото за съзерцание и отмора.
По желание на Раджараджа Чола в двора на храмовия комплекс построили библиотека - великолепна сграда с високи колони, покрити отгоре до долу с различни фигури на божества от гранит, бронз, злато и сребро. В нея и до днес се съхраняват 40 хиляди книги, написани на санскритски език и 50 000 ценни ръкописа свързани с музиката, религията, астрологията, литературата и философията.
Още за Брихадешвара, за етиопския цар Лалибела и построените от него уникални скални църкви - от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

20 декември
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна