Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Стимул да прехвърлят сметките си от частен фонд в НОИ имат тези, които не декларират реални доходи

Снимка: БГНЕС

Стабилността на системата и възможността за повишаване на пенсиите взаимно се изключват. В момента системата работи с ниски пенсии, но в същото време има огромен дефицит. Тоест, ако искаме тя да е стабилна, трябва по някакъв начин или да се увеличат приходите, или да се намалят разходите. Това каза за предаването "12+3" Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). Лошото демографско състояние на нацията и това на пазара на труда у нас предполага, че ще се върви към ограничаване на разходите за пенсии или поне по-бавен ръст, тоест по-малко увеличение на пенсиите в близките години, уточни той.

Това, което предлагат политиците, ще доведе до нови проблеми. В момента универсалните пенсионни фондове имат активи за около 7 – 8 милиарда. Да приемем, че половината се прехвърлят в НОИ. Това означава, че веднага има трансфер на активи за около 3,5 – 4 милиарда. Дефицитът на НОИ само за една година, е над 4 милиарда.

По-лошото, което е включено в мотивите, е, че там се казва специално за професионалните пенсионни фондове: "Там, където могат да започнат да изплащат пенсиите, ще го направят, а където не могат, тези сметки отново ще се прехвърлят в НОИ и разликата ще се покрива от държавата", което означава нов дефицит и нови трансфери от бюджета. Това не решава проблемите. Това задълбочава проблемите. Всъщност хората, които имат интерес да си прехвърлят сметките от частен фонд в общия кюп в НОИ, са тези хора, които не декларират реални доходи и съответно знаят, че ще получат ниска пенсия. На тях стимулът им е да се прехвърлят в НОИ и след това, като се пенсионират, да кажат: "На мен пенсията ми е много ниска, не може да се живее така", да протестират и съответно политиците да вземат решение да им увеличат административно пенсията, което означава нов дефицит.

Доходността на пенсионните фондове е ниска, защото законът ги ограничава да правят само изключително консервативни инвестиции, коментира Стайков.

Според него не е притеснителна и голямата загуба на средства във фондовете за една година, ако тя може да се компенсира, тъй като фондовете са предназначени да събират средства по време на целия трудов стаж на човека. 

Интервюто с Калоян Стайков може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна