Георги Лозанов: Речта на омразата е подстрекателска

БГНЕС

Законодателството и юрсипруденцията по въпроса за словото на омразата проследява пряка връзка между произнасянето на слово на омраза и произвеждането на престъпления по етнически мотив. Европа като цяло е загрижена за това, че все повече нараства словото на омразата и все повече нарастват престъпления от омраза на расова, етническа, сексуална и друга основа.

Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ правозащитникът Юлиана Методиева, която е и главен редактор на сайта marginalia.bg.

Любопитното в нашия случай е, че този път подстрекателствата дойдоха от най-високо място, от министъра на здравеопазването Петър Москов и от един депутат – председателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов, които действително минаха отвъд толерантността. Мога да кажа, че това е една хуманитарна криза.

Колкото до ултрасите, мога да кажа, че те вчера са имали намерение да нападнат и тормозят самия протест, който беше пред градинката "Кристал" – става дума за около стотина човека с много хубави плакати, с категорично несъгласие по отношение на дискриминационната реч, расизма, обругаването на цял етнос, криминализирането му.

Председателят на СЕМ доц. д-р Героги Лозанов коментира, че речта на омразата е подстрекателска и цели да подтикне хората към дадено действие. Самата ѝ природа много прилича ва физически акт в своята агресивност. Според Лозанов етнизирането на проблема с насилието над лекари пречи на разрешаването му.

Министър Москов виждам, че иска да постави проблема. Моето усещане е, че той няма воля за реч на омразата, а така му се построи в съзнанието, което е резултат на много стигми. Ето, оказва се, че и на най-високо място да стигнеш, те си стоят и водят твоята реч на някъде. Тук става дума за тази подмяна.

Има политически фигури и политически партии, които потребяват речта на омразата с цел да лансират собствените си политически битки. Това вече е проблем от друг характер. Защото ако едното е в крайна сметка една случайност, това е целенасочена политика така.

Национализми има в цяла Европа, но нетърпимостта срещу тях е по-голяма. Заради бежанската вълна тази година се е вдигнала и вълна на реч на омразата, отчете Лозанов. Това беше огромен проблем на регулацията, отчете той. Глобите въздействат съвсем повърхностно в такива ситуации, понеже проблемът е много по-дълбок, отчете председателят на СЕМ.


Още от категорията

Център за лечение на болката откриха за първи път в България

Център за лечение на болката откриха за първи път в България. Той предлага уникални терапии чрез модерна апаратура. Според лекари между 50 и 75% от пациентите имат силни болки, ако са в напреднал стадий на онкологично заболяване, като при 10-15 на сто от тях тя не се поддава на лечение.  Дейността на центъра е насочена основно към тези пациенти,..

публикувано на 21.02.18 в 17:00

Столичната община ще пусне експериментално нощен градски транспорт

Столичната община ще пусне експериментално нощен градски транспорт. Това ще стане от пролетта, а превозните средства ще се движат от полунощ до 4.00 ч. сутринта. Още не е уточнено дали става дума за автобуси, тролеи или трамваи. Обсъждат се няколко линии, с обща спирка в центъра на София. Промените идват по линия на нова наредба, която ще бъде внесена в..

публикувано на 21.02.18 в 16:56

Социалните служби не могат да установят контакт с майката на тригодишните близнаци от Пловдив

Социалните служби не могат да установят контакт с майката на тригодишните близнаци от Пловдив, които бяха настанени в Пловдив. Жената беше освободена късно снощи от ареста, без да ѝ бъдат повдигнати обвинения, но не отваря вратата на жилището си и не отговаря на телефона си.  Директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева..

публикувано на 21.02.18 в 16:28
Пламен Димитров

Синдикатите са против предлаганите законови промени за наемането на работници от държави извън ЕС

Синдикатите са против предлаганите законови промени за наемането на работници от държави извън ЕС. Промените предвиждат чуждите работници в дадена фирма да бъдат до 35% от общия състав при сегашен праг от 10 на сто.  КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват в общо писмо до парламента, че ще се противопоставят категорично на "всички опити за провеждане на трудов и..

публикувано на 21.02.18 в 16:18
Мая Манолова

Мая Манолова ще настоява за лична среща със здравния министър за подкрепа на Университетската болница в Стара Загора

Националният омбудсман  Мая Манолова ще настоява за лична среща със здравния министър за подкрепа на Университетската болница в Стара Загора, която е във финансов колапс. Това съобщи Манолова след среща с представители на лечебното заведение, участници в две подписки до нея.  Като недопустимо определи омбудсманът изплащането само на 60 процента от..

публикувано на 21.02.18 в 16:13

Общинари от Велико Търново са се опитали да изгонят с полиция търговец на мартеници

Общинари от Велико Търново са се опитали да изгонят с полиция търговец на мартеници, само защото в дъжда поставил над щанда зелен, а не червен чадър.  Петя Райчева продава мартеници на тротоара до община Велико Търново за 12-а година. За нейния чадър днес беше извикана полиция. Не може да продавам мартеници след като не съм с чисто червен..

публикувано на 21.02.18 в 16:09

Прокуратурата ще повдигне обвинение на Иван Пачелиев за възпрепятстване на органите на реда

Арестуваният в тополовградското село Орешник бивш легионер Иван Пачелиев беше доведен в къщата си за провеждане на следствен експеримент. Засега няма данни за открити в дома му незаконно оръжие и взривни вещества. До края на деня прокуратурата ще повдигне обвинение срещу Иван Пачелиев за възпрепятстване органите на реда, съобщи председателят на..

обновено на 21.02.18 в 16:03