Георги Лозанов: Речта на омразата е подстрекателска

БГНЕС

Законодателството и юрсипруденцията по въпроса за словото на омразата проследява пряка връзка между произнасянето на слово на омраза и произвеждането на престъпления по етнически мотив. Европа като цяло е загрижена за това, че все повече нараства словото на омразата и все повече нарастват престъпления от омраза на расова, етническа, сексуална и друга основа.

Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ правозащитникът Юлиана Методиева, която е и главен редактор на сайта marginalia.bg.

Любопитното в нашия случай е, че този път подстрекателствата дойдоха от най-високо място, от министъра на здравеопазването Петър Москов и от един депутат – председателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов, които действително минаха отвъд толерантността. Мога да кажа, че това е една хуманитарна криза.

Колкото до ултрасите, мога да кажа, че те вчера са имали намерение да нападнат и тормозят самия протест, който беше пред градинката "Кристал" – става дума за около стотина човека с много хубави плакати, с категорично несъгласие по отношение на дискриминационната реч, расизма, обругаването на цял етнос, криминализирането му.

Председателят на СЕМ доц. д-р Героги Лозанов коментира, че речта на омразата е подстрекателска и цели да подтикне хората към дадено действие. Самата ѝ природа много прилича ва физически акт в своята агресивност. Според Лозанов етнизирането на проблема с насилието над лекари пречи на разрешаването му.

Министър Москов виждам, че иска да постави проблема. Моето усещане е, че той няма воля за реч на омразата, а така му се построи в съзнанието, което е резултат на много стигми. Ето, оказва се, че и на най-високо място да стигнеш, те си стоят и водят твоята реч на някъде. Тук става дума за тази подмяна.

Има политически фигури и политически партии, които потребяват речта на омразата с цел да лансират собствените си политически битки. Това вече е проблем от друг характер. Защото ако едното е в крайна сметка една случайност, това е целенасочена политика така.

Национализми има в цяла Европа, но нетърпимостта срещу тях е по-голяма. Заради бежанската вълна тази година се е вдигнала и вълна на реч на омразата, отчете Лозанов. Това беше огромен проблем на регулацията, отчете той. Глобите въздействат съвсем повърхностно в такива ситуации, понеже проблемът е много по-дълбок, отчете председателят на СЕМ.


Още от категорията

Традицията на "Черния петък" набира скорост и в Гърция

Дълги опашки от чакащи клиенти се извиха още през нощта. Намаленията започват от 20% на сезонните стоки, до 70% при разпродажбите. Гърците пазаруват предимно мобилни телефони, телевизори, козметика и дрехи. В големите градове от вчера още пристигнаха хора от островите, за да си купят по-евтино и новогодишните подаръци. Традицията на "Черния петък" все..

публикувано на 24.11.17 в 11:02

Мариана Милтенова: Три пъти е намаляло производството на български плодове и зеленчуци за последните 20 години

Представители на различни браншови организации на производителите на плодове и зеленчуци ще представят виждането си за по-справедливо подпомагане на сектора в следващия програмен период. Два – три пъти е намаляло производството на плодове и зеленчуци в България. Това показват данните за периода 1992 г. - 2015-2016 г,., каза в „Преди всички“..

публикувано на 24.11.17 в 10:18

Инспекцията по труда в Ловеч отчете рекорден брой разрешителни за работа на непълнолетни

Инспекцията по труда в Ловеч отчете рекорден брой издадени разрешителни за работа на непълнолетни тази година. Само за първите десет месеца тази година издадените разрешения за работа на непълнолетни в Ловешка област са 131, което е двойно повече спрямо цялата 2016 г. Разширява се обхватът на икономическите дейности, в които се ползва труда на..

публикувано на 24.11.17 в 10:14

Акценти от чуждестранния печат

Акцент за македонските медии е вчерашното съвместно заседание на правителствата на България и Македония в Струмица. " Нова Македония " помества снимка на двамата премиери - Борисов и Заев, и цитира Бойко Борисов, който казва: "Перспективата на Македония е Европейкият съюз и НАТО". Под друга снимка от заседанието са цитирани и двамата премиери, които..

публикувано на 24.11.17 в 10:08

Стартира проект в подкрепа на SOS детски селища, част от кампанията "Избери, за да помогнеш"

Проектът на Центъра за обществена подкрепа към SOS детски селища „Емоциите - спътник за цял живот“ е насочен към преодоляване на трудности в емоционалното развитие на деца, които са претърпели раздяла в семейството, загуба на близък човек, бедност. За да бъдат изпълнени намеренията, от SOS детски селища търсят подкрепа от обществото чрез..

публикувано на 24.11.17 в 09:37

Технически проблем спря работата с граждани на столичния отдел "Пътна полиция"

Заради технически проблем столичният отдел "Пътна полиция" временно спря работа с граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР. Техническият проблем се отстранява. От МВР се извиняват за евентуално причинените неудобства.

публикувано на 24.11.17 в 09:36

Новите технологии в училище – въпросът не е „дали“, а „как“

Навярно това най-ясно разбират хората, които всеки ден се изправят пред нашите „електронни“ деца. Дали включването на информационните технологии в работата на учителите обаче може да е полезно, пълноценно и удовлетворяващо, ако за самите тях то е просто едно допълнително задължение. Въпросът е риторичен. Самоусъвършенстването, усвояването на нови..

публикувано на 24.11.17 в 09:35