Георги Лозанов: Речта на омразата е подстрекателска

БГНЕС

Законодателството и юрсипруденцията по въпроса за словото на омразата проследява пряка връзка между произнасянето на слово на омраза и произвеждането на престъпления по етнически мотив. Европа като цяло е загрижена за това, че все повече нараства словото на омразата и все повече нарастват престъпления от омраза на расова, етническа, сексуална и друга основа.

Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ правозащитникът Юлиана Методиева, която е и главен редактор на сайта marginalia.bg.

Любопитното в нашия случай е, че този път подстрекателствата дойдоха от най-високо място, от министъра на здравеопазването Петър Москов и от един депутат – председателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов, които действително минаха отвъд толерантността. Мога да кажа, че това е една хуманитарна криза.

Колкото до ултрасите, мога да кажа, че те вчера са имали намерение да нападнат и тормозят самия протест, който беше пред градинката "Кристал" – става дума за около стотина човека с много хубави плакати, с категорично несъгласие по отношение на дискриминационната реч, расизма, обругаването на цял етнос, криминализирането му.

Председателят на СЕМ доц. д-р Героги Лозанов коментира, че речта на омразата е подстрекателска и цели да подтикне хората към дадено действие. Самата ѝ природа много прилича ва физически акт в своята агресивност. Според Лозанов етнизирането на проблема с насилието над лекари пречи на разрешаването му.

Министър Москов виждам, че иска да постави проблема. Моето усещане е, че той няма воля за реч на омразата, а така му се построи в съзнанието, което е резултат на много стигми. Ето, оказва се, че и на най-високо място да стигнеш, те си стоят и водят твоята реч на някъде. Тук става дума за тази подмяна.

Има политически фигури и политически партии, които потребяват речта на омразата с цел да лансират собствените си политически битки. Това вече е проблем от друг характер. Защото ако едното е в крайна сметка една случайност, това е целенасочена политика така.

Национализми има в цяла Европа, но нетърпимостта срещу тях е по-голяма. Заради бежанската вълна тази година се е вдигнала и вълна на реч на омразата, отчете Лозанов. Това беше огромен проблем на регулацията, отчете той. Глобите въздействат съвсем повърхностно в такива ситуации, понеже проблемът е много по-дълбок, отчете председателят на СЕМ.


Още от категорията
Техническият университет в София е държавно техническо висше училище, най-голямото в страната

Броят на първокурсниците в Техническия университет в София и неговите филиали надвишава 3000

Новата 72-ра академична учебна година беше открита от ректора на Техническия университет в София проф. Георги Михов: Скъпи първокурсници, добре дошли във вълнуващия свят на техниката и технологиите, които променят света ни. Нека той да стане по-добър и по-хуманен, от всички нас това зависи.  Сред гостите беше и вицепремиерът Валери..

публикувано на 25.09.17 в 14:15

27-годишен работник загина при трудова злополука в Девня

27-годишен работник е загинал при трудова злополука в ТЕЦ "Девен" в Девня.  Мъжът е паднал от голяма височина при ремонтни дейности и е загинал на място.  Инцидентът се разследва от Окръжната прокуратура във Варна. 

публикувано на 25.09.17 в 14:03

Добрич отбелязва годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

Добрич отбелязва 77 години от подписването на Крайовската спогодба, която връща Южна Добруджа в пределите на България. На тази дата тогавашният министър-председател  Богдан Филов съобщава радостната вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. Българските войски, водени от генерал-лейтенант  Георги Попов , влизат в града, посрещнати..

обновено на 25.09.17 в 13:44

Гъвкава дисциплина - златният стандарт във възпитанието на децата

Родителите много често се лутат в избора си на подход към детето, раздвоявайки се между това да бъдат по-строги и да възпитат децата си в по-голяма дисциплина или да бъдат по-либерални и да оставят детето си да се развива самостоятелно с темпове, които то определя. Оказва се, че има и средно положение - гъвкава дисциплина. Гъвкавата дисциплина е..

публикувано на 25.09.17 в 13:28

Започва Операция "Жълти стотинки"

Операция „Жълти стотинки“ я реализираме за поредна 8-а година. Всяка година събираме между 40 и 50 хил. лв. Ние удвояваме средствата, които са дарени . Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Симона Чаракчиева - съветник Корпоративна социална отговорност във "Виваком". Във всички наши магазини и магазините на нашите партньори има..

публикувано на 25.09.17 в 13:06

СГС не даде ход на делото срещу Веселин Пенев за царските конюшни

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев . Той е обвинен за сключена неизгодна сделка за т.нар. "царски конюшни", с което е ощетил държавата с над 10 млн. лв., и за умишлена безстопанственост. Според съда Веселин Пенев не е призован коректно. Самият Пенев заяви, че делото срещу него е..

публикувано на 25.09.17 в 12:56

Времето за игра

Научих, че пясъчниците за игра, намиращи се в детските площадки в Благоевград ще бъдат премахнати поетапно. Решението е взето от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, след постъпили писмени искания от родители, които настояват да бъдат предприети действия в тази посока. Основният мотив е, че често пясъчниците могат да бъдат източник на зарази. Община..

публикувано на 25.09.17 в 12:30