Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг и поледица у нас. Обявен е жълт код за страната

Затворени са всички пътища в Силистренско

Снимка: Радио Шумен

Жълт код за опасност от валежи от сняг и поледица е обявен за днес в цялата страна, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Синоптиците предупреждават и за силен до бурен вятър от запад - северозапад, с пориви до 20-25 м/сек.

Продължава наблюдението на реките в цялата страна, заради очакваните количества валежи от дъжд и сняг, съобщават от екоминистерството. По прогнозни данни, по-съществено покачване се очаква в Дунавския и Черноморския басейн.

От Пътната агенция препоръчват на шофьорите преди пътуване да подготвят автомобилите си за зимни условия.

До второ нареждане са затворени всички пътища от Силистра за Русе, Шумен и Добрич. Обстановката в областта рязко се усложни и на места е критична.

Повече от час в района бушува снежна буря. От ураганния вятър на места видимостта е нулева, а по пътищата се образуват навявания. При такава обстановка немислимо е да се почиства снегът и опесъчава, защото силният вятър отнася инертните материали в нивите и трупа преспи по платното, казаха от областното пътно управление. Затворени за движение са всички републикански пътища от първи и втори клас в област Силистра. В това число са направленията от Силистра за Русе, Шумен, Добрич, Исперих и Кубрат. На изхода на града са поставени полицейски постове и бариери. Властите предупреждават гражданите да не тръгват на път, ако не е крайно наложително, защото рискуват да се изгубят във виелицата. Пътищата ще бъдат затворени до утихване на вятъра. Едва след това ще започне разчистването на преспите.

Тази нощ четири села в Русенско останаха без електрозахранване поради обилния снеговалеж и силния вятър. Екипи на електроразпределителното дружество работят и в момента за отстраняване на проблемите, но снегът продължава да вали. Селата Бъзън, Просена, Басарбово и Николово останаха без ток, но благодарение на незабавната намеса на аварийните екипи ситуацията е овладяна и сега само в Бъзън хората са без електричество. Това обясни Спасимир Димитров, началник на общинската дирекция "Управление на кризи" в Русе:

Отново пада напрежението, защото защитите на далекопроводите сработват поради мокрия сняг и вятъра. Очакваме до края на деня валежът да спре, машините ще продължат да работят с цел да се изчисти максимално добре преди студовете, които очакваме – очакваме да паднат температурите до минус 10 и да замръзне. Стремим се пътищата да останат проходими.

В областта временно е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 20 тона по пътя Русе – Бяла за снегопочистване. По-рано тази сутрин два тежкотоварни камиона са аварирали по пътя, което е довело до затварянето му, докато машините бъдат изтеглени. Причината за аварията в района на Мойсеев баир е, че шофьорите не са сменили гумите със зимни, а по пътя е било невъзможно да сложат вериги. Само през последните няколко часа в Русе снежната покривка прибави още 15 сантиметра, а скоростта на вятъра достига до 43 км/час, което е предпоставка за снегонавявания.

Валежите от сняг и вятърът оставиха без ток курортния комплекс "Узана" и обектите на връх Шипка, съобщават от Общинския съвет за сигурност в Габрово. Снежната покривка в града достигна 10 сантиметра. Пътищата за връх Шипка и за "Узана" са заснежени, на места заледени, но обработени. Валежите продължават, духа силен северен вятър. Затруднения в движението поради навяване на сняг на територията на община Габрово има в районите на селата Здравковец, Михайловци, Николчевци и Новаковци. За почистване на улиците и пътищата до селата в момента работят 37 машини.


В Ловешка област са затворени за движение пътищата Шипково – Рибарица и Деветаки – Брестово. Затворен е и Троянският проход.
До всички населени места има достъп , пътищата се почистват и опесачават. Отделни райони от Ловеч и Летница останаха без ток заради аварии. Прекъснато е и електрозахранването в селата Слатина, Славяни и Лисец. Снежната покривка в областта е между 12 и 20 см, най-много в района на Лесидрен – 22 см.
Пътищата от републиканската мрежа във Видинска област са проходими при зимни условия, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Около 20 сантиметра е натрупаната снежна покривка в региона. Пътищата се почистват и опесъчават. 27 машини на фирмата по поддържане на пътищата от републиканската мрежа при зимни условия са работели през нощта. Няма пътни инциденти и закъсали автомобили.

Продължава снегопочистването в София, като вече се чистят и вътрешнокварталните улици. Градският транспорт в момента се движи нормално. Това каза за „Хоризонт“ началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. През нощта във всички райони улиците са обработени със смеси против заледяване, като с приоритет са улиците и булевардите, по които се движи масовият градски транспорт.

Започна преди около два часа да се работи върху улиците с обществена значимост и вътрешнокварталните. В центъра работят 5 малки машини. Проблемът при тях е, че често трябва да зареждат, но това е организирано. За вътрешнокварталните улици не може да се очаква да бъдат както примерно Цариградско шосе. Работи се постоянно и на Витоша, но там трябва автомобилите непременно да са с вериги. Работата ще продължи с оширяване на платната на улиците с масов градски транспорт, въпросът с почистването на тротоарите, както всяка година. Това, което е прилежаща територия на собствениците и наемателите, е тяхна отговорност. Това, което е общинско, това е задължение на Общината. В ранния следобед ще започнем проверки.

В двата кризисни центъра в София снощи са приети 110 души, потърсили подслон заради студа - съобщиха от Столичната община. И двата центъра са в столичния район "Захарна фабрика". В тях постъпилите могат да получат храна, чисти дрехи и възможност да се изкъпят. В кризисните центрове може да се пребивава само за през нощта, като няма ограничение за броя на прекараните нощувки там - уточняват от Общината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна