Ангелина Гаврилова: За децата красотата и добротата са много тясно свързани

Балерината Ангелина Гаврилова е едно от главните действащи лица в "Приказка за обой", която Българското национално радио и "Фортисимо" представят в националната детска образователна програма "Фортисимо Радио". Тя се излъчва в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" всяка неделя по програма "Хоризонт" след новините в 20 часа.

"Приказка за обой" беше едно от най-големите предизвикателства в моята кариера. Аз съм танцьор, а там трябваше да бъда актриса, която импровизира и си "подава" реплики с децата в публиката. Децата винаги взимат участие и задават изключително интересни въпроси, на които трябва да бъдеш готов да отговориш. Например когато играех сърдитата балерина, ме питаха: "Как може да си красива и да си лоша?" или "Как може да танцуваш толкова хубаво и да си лоша?" Откриваме, че за децата красотата и добротата са много тясно свързани, както и изкуството е свързано с добротата и положителното. В края на приказката от вълшебната сила на музиката моята героиня става отново добра. Едно от най-важните послания е, че трябва да има поука и героят да преживее катарзис, една положителна промяна. В противен случай децата няма да вярват в световния ред – доброто и истината да побеждават! Целите на програмата "Фортисимо" са да въведат с лекота и с удоволствие децата в концертната зала и чрез приказки, актьорски задачи и пластични решения да ги запознаят с музикалните инструменти, каза Ангелина Гаврилова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Ангелина Гаврилова.

През месец януари 2015 г. програмата "Фортисимо Радио"  ще представи на най-малките слушатели на БНР музикалните инструменти тромбон и туба.


Още от категорията

На Динка Русева – с любов и признание

Именитата народна певица Динка Русева ни напусна дни след като навърши 70 години. Голямата загуба ни лиши от един сърдечен и добър човек, изключителен глас от пъстрата тракийска палитра. Глас, чийто тембър и блясък превръщаше всяка нейна изява в музикален празник за слушателя. Талант, признат от колеги, ценители, познавачи на тракийския изпълнителски..

публикувано на 19.03.18 в 11:10

JAZZ MIGRATION идва в Бургас с три концерта през април

През април Бургас ще бъде домакин на цикъл от концерти, обединени под заглавието Jazz Migration. Проектът представя три джаз формации, водени от изявени пианисти, активно работещи по европейските сцени. Това са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров. Те ще представят в експоцентър "Флора" най-новите си албуми, придаващи нестандартно..

публикувано на 19.03.18 в 10:29
Рисунка на певицата Джони Мичъл

Хоби и колекционерски страсти

Почти легендарна е представата, че музикантите – „роби“ на изкуството, на което са се посветили с душа, сърце, всекидневно физическо себеотдаване, (за да подържат технически формата си) са потопени изцяло в света от звуци. И че в този техен свят няма място за странични отклонения. Но това невинаги е така. От времето на барока, че и години преди него, та..

публикувано на 19.03.18 в 09:20
Брад Мелдау

Пианистите Брад Мелдау и Фред Хирш, плюс наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра

Трето мартенско издание на Слънчев джаз+ започва с новата продукция на Паоло Фрезу и Омар Соса, този път не като техен дует, а като поредни изяви на последния с биг-бенда на Севернонемското радио и на първия с неговия Дяволски квартет. Средата на предаването е посветена на наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра, която на 16 направи..

публикувано на 19.03.18 в 10:45
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

От 16 март до 1 април в Русе ще се проведе 58-ият Международния фестивал „Мартенски музикални дни". Над 650 музиканти ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Програмата съдържа над 40 събития, сред които 12 световни и български премиери. На сцената на Доходното здание ще излязат изявени български изпълнители, като Минчо Минчев,..

публикувано на 17.03.18 в 09:40

Пролетен звън

Пролет Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната броня на дните с момичешки устни, с момчешки ръце. Мокрее стопеният сняг по косите. Красиви сме в джинсите от кадифе. И чувствам как огън на кръгове скрит е в очите ни с тежкия цвят на кафе. Мостове, задрямали сфинксове, дюни... Със наш..

публикувано на 17.03.18 в 09:10