Ангелина Гаврилова: За децата красотата и добротата са много тясно свързани

Балерината Ангелина Гаврилова е едно от главните действащи лица в "Приказка за обой", която Българското национално радио и "Фортисимо" представят в националната детска образователна програма "Фортисимо Радио". Тя се излъчва в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" всяка неделя по програма "Хоризонт" след новините в 20 часа.

"Приказка за обой" беше едно от най-големите предизвикателства в моята кариера. Аз съм танцьор, а там трябваше да бъда актриса, която импровизира и си "подава" реплики с децата в публиката. Децата винаги взимат участие и задават изключително интересни въпроси, на които трябва да бъдеш готов да отговориш. Например когато играех сърдитата балерина, ме питаха: "Как може да си красива и да си лоша?" или "Как може да танцуваш толкова хубаво и да си лоша?" Откриваме, че за децата красотата и добротата са много тясно свързани, както и изкуството е свързано с добротата и положителното. В края на приказката от вълшебната сила на музиката моята героиня става отново добра. Едно от най-важните послания е, че трябва да има поука и героят да преживее катарзис, една положителна промяна. В противен случай децата няма да вярват в световния ред – доброто и истината да побеждават! Целите на програмата "Фортисимо" са да въведат с лекота и с удоволствие децата в концертната зала и чрез приказки, актьорски задачи и пластични решения да ги запознаят с музикалните инструменти, каза Ангелина Гаврилова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Ангелина Гаврилова.

През месец януари 2015 г. програмата "Фортисимо Радио"  ще представи на най-малките слушатели на БНР музикалните инструменти тромбон и туба.


Още от категорията

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивални стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Орлин Павлов

Орлин Павлов: Новият албум трябва да е факт през лятото

Новата песен на Орлин Павлов е "Пълно презареждане”. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" той разказа какъв е екипът зад тази песен: "Композитор е Крум Георгиев. В аранжимента участват Боян Ангелов, Милен Кукошаров. Текстът е на Росен Кукошаров. Имаме един женски хубав вокал на Михаела Мартин, една млада и много талантлива..

публикувано на 22.06.18 в 18:28
Барбора (Бара) Шубртова

Фестивалът „Метроном“ – мултижанрово (не само музикално) пътешествие в центъра на Прага

Разбира се, винаги е удоволствие да откриваш нови фестивали. Въпреки че предаването ти се занимава с това вече повече от десетилетие и си мислиш, че познаваш цялата фестивална карта на Европа (поне), фестивали, за които не си чувал по една или друга причина досега и които са (буквално) зад следващия ъгъл има. И то какви!... И така, покрай имената на Джон..

публикувано на 22.06.18 в 17:58

Гергана Русекова за големия оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова

На 29 юни 2018 г. в Софийската опера ще се състои голям оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Гергана Русекова, солист от Националната опера, разказа: "Посвещаваме концерта на доц. Констанца Вачкова, която си отиде този март. Тя е дългогодишен преподавател на Музикалната..

публикувано на 22.06.18 в 17:24

Честит юбилей на Мария Венцеславова

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „ Тоска “ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар,..

публикувано на 22.06.18 в 16:42