Ангелина Гаврилова: За децата красотата и добротата са много тясно свързани

Балерината Ангелина Гаврилова е едно от главните действащи лица в "Приказка за обой", която Българското национално радио и "Фортисимо" представят в националната детска образователна програма "Фортисимо Радио". Тя се излъчва в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" всяка неделя по програма "Хоризонт" след новините в 20 часа.

"Приказка за обой" беше едно от най-големите предизвикателства в моята кариера. Аз съм танцьор, а там трябваше да бъда актриса, която импровизира и си "подава" реплики с децата в публиката. Децата винаги взимат участие и задават изключително интересни въпроси, на които трябва да бъдеш готов да отговориш. Например когато играех сърдитата балерина, ме питаха: "Как може да си красива и да си лоша?" или "Как може да танцуваш толкова хубаво и да си лоша?" Откриваме, че за децата красотата и добротата са много тясно свързани, както и изкуството е свързано с добротата и положителното. В края на приказката от вълшебната сила на музиката моята героиня става отново добра. Едно от най-важните послания е, че трябва да има поука и героят да преживее катарзис, една положителна промяна. В противен случай децата няма да вярват в световния ред – доброто и истината да побеждават! Целите на програмата "Фортисимо" са да въведат с лекота и с удоволствие децата в концертната зала и чрез приказки, актьорски задачи и пластични решения да ги запознаят с музикалните инструменти, каза Ангелина Гаврилова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Ангелина Гаврилова.

През месец януари 2015 г. програмата "Фортисимо Радио"  ще представи на най-малките слушатели на БНР музикалните инструменти тромбон и туба.


Още от категорията

Качествен фънк и много настроение във второто издание на LIVE IN DA HOUSE

На 19-ти септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои вторият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. В изданието тази сряда ни гостуват..

публикувано на 18.09.18 в 20:29

Венециански барок в изпълнение на ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ – директно от „Варненско лято“

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна на 19 септември от 19 часа ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ (Италия) с ръководител Марчело ди Лиза, клавесин. В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди,..

публикувано на 18.09.18 в 09:55
Гергей Кешеяк

Гергей Кешеяк – визионерът

„Пренасяме се” в Северна Унгария, в най-стария театър в страната, в красивия град Мишколц, в сърцето на оперния фестивал „Барток плюс”. За да се срещнем с големия унгарски диригент Гергей Кешеяк, един от създателите на фестивала и на конкурса за написване на оперна творба „Ключ към бъдещето“. Той е не само голям музикант, но и визионер. Един от..

публикувано на 18.09.18 в 09:14

Блестяща постановка на „Любовта към трите портокала” на оперния фестивал „Барток плюс“ в Мишколц

Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал „Барток плюс” в Мишколц /Унгария/ „Любовта към трите портокала” на Прокофиев, защото творбата не е сред често поставяните по света. Това беше гостуващ спектакъл на Загребския национален театър , което също привлече интереса ми, и не само моят! Залата беше пълна, а сред..

публикувано на 17.09.18 в 17:02
Флейтистът Явор Желев

Старинна барокова музика – директно предаване от „Варненско лято“ на 18 септември от 19 часа

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. С участието на Явор Желев (флейта), Слав Славчев (обой), струнен квартет „Фрош“, Драгомир Йосифов (клавесин) и Маргарита Калчева (контрабас). В програмата: Барокови концерти..

публикувано на 17.09.18 в 10:50

Рафаел Фрюбек де Бургос

Роден в град Бургос, Испания, през 1933 година в семейство на немски емигранти. Завършва цигулка, пиано и композиция в Консерваториите в Билбао и Мадрид. През 1953 постъпва за период от три години на задължителна военна служба. „Спечелих конкурс да ръководя военната група – втората най-добра работа в армията“, каза той. И допълва в едно свое интервю, че..

публикувано на 16.09.18 в 09:25
Васил Найденов

Песни за картини и художници – 1 част

В „Изпята поезия“ звучат песенни текстове за майстори на четката и техните творби. Предлагаме ви изпълнения и песни на Бърни Тоупин (Bernie Taupin), Владимир Башев, Михаил Белчев, Едуардо Декрешенцо (Eduardo De Creczenzo), Дон Мак Лийн (Don Mc Lean), Мирослава Кацарова, Пати Остин (Patti Austin), Майкъл Франкс (Michael Franks). Знаем, че почти няма свой..

публикувано на 16.09.18 в 08:30