Ангелина Гаврилова: За децата красотата и добротата са много тясно свързани

Балерината Ангелина Гаврилова е едно от главните действащи лица в "Приказка за обой", която Българското национално радио и "Фортисимо" представят в националната детска образователна програма "Фортисимо Радио". Тя се излъчва в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" всяка неделя по програма "Хоризонт" след новините в 20 часа.

"Приказка за обой" беше едно от най-големите предизвикателства в моята кариера. Аз съм танцьор, а там трябваше да бъда актриса, която импровизира и си "подава" реплики с децата в публиката. Децата винаги взимат участие и задават изключително интересни въпроси, на които трябва да бъдеш готов да отговориш. Например когато играех сърдитата балерина, ме питаха: "Как може да си красива и да си лоша?" или "Как може да танцуваш толкова хубаво и да си лоша?" Откриваме, че за децата красотата и добротата са много тясно свързани, както и изкуството е свързано с добротата и положителното. В края на приказката от вълшебната сила на музиката моята героиня става отново добра. Едно от най-важните послания е, че трябва да има поука и героят да преживее катарзис, една положителна промяна. В противен случай децата няма да вярват в световния ред – доброто и истината да побеждават! Целите на програмата "Фортисимо" са да въведат с лекота и с удоволствие децата в концертната зала и чрез приказки, актьорски задачи и пластични решения да ги запознаят с музикалните инструменти, каза Ангелина Гаврилова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Ангелина Гаврилова.

През месец януари 2015 г. програмата "Фортисимо Радио"  ще представи на най-малките слушатели на БНР музикалните инструменти тромбон и туба.


Още от категорията

Започва Зимният фестивал в израелския център за танц "Сузан Делал"

Какво е самотата? Балетистите от една от знаковите за Израел трупи за модерен балет „Батшева“ , чийто основен език на движенията се нарича „гага“ и се изучава в хореографските академии по света, и този път са се опитали да увлекат публиката в необичайно сценично приключение. Всяка от частите на представлението е сякаш „сама за себе си“, за..

публикувано на 12.12.18 в 17:54
Фрагмент от обложката на албума

Композиторът Марио Григоров: Импровизацията е в кръвта ми

Българският композитор и концертен пианист Марио Григоров, който работи в Лондон, издаде преди дни своя солов албум, озаглавен "Присъствието на отсъствие". Албумът съдържа осем композиции. "Това съм аз и пианото", казва за проекта си Григоров. Той е ученик на световноизвестния български музикант, пианист и педагог Милена Моллова. "Свирил съм 50 години,..

публикувано на 12.12.18 в 12:48
Voctave

Voctave - Disney в пет октави!

Спомняте ли си фойерверките от анимираното лого на Disney? А сега си представете същия този цветен фонтан, съставен от хармонии и гласове! Това е запазената марка на акапелната група Voctave , която ви представяме тази седмица в "Акапела с Крис и Кос" .  Voctave - музикален проект, зародил се сред група изумителни студийни певци...

обновено на 12.12.18 в 12:32

Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе . Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама..

публикувано на 12.12.18 в 11:22

Великите европейци – Фреди Меркюри

Книгата е „Добри поличби”, авторите – Тери Пратчет, Бог да го прости и Нийл Геймън, Бог да го поживи. Ангелът Азирафаел и демонът Кроули много харесват света и искат да го спасят. В опит да си успокои нервите, Кроули пъха в касетофона на „Бентли”-то касета с „Годишните времена” на Вивалди. „Мамка му!” – изкрещява обаче той, щом го заливат едни..

обновено на 12.12.18 в 11:04

Рок и класика във Видин с проекта "Children in time" на Николо Коцев

Тази вечер от 19:00 ч. във видинската Спортна зала "Фестивална" ще бъде представен проектът "Children in time" на група "Кикимора" и Държавна опера Стара Загора. В концерта ще участва и видинската Симфониета. С автора на проекта и създател на "Кикимора" Николо Коцев разговаряхме в предаването "Рок общество" по Радио ВИДИН.  "В този проект..

публикувано на 12.12.18 в 09:00
Фронтменът на

"Бохемска рапсодия" е най-слушаната рок песен на ХХ век

„Бохемска рапсодия“ на британската рок група „Куин“ е най-слушаната рок песен на ХХ век, съобщава списание „Варайъти“, като се позовава на съобщение на Universal Music Group. Според съобщението, публикувано в „Туитър“, песента е стриймвана над 1,5 милиарда пъти в интернет и изпреварва други класически вече композиции като Smell Like Teen Spirit..

публикувано на 11.12.18 в 16:33