Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелина Гаврилова: За децата красотата и добротата са много тясно свързани

Балерината Ангелина Гаврилова е едно от главните действащи лица в "Приказка за обой", която Българското национално радио и "Фортисимо" представят в националната детска образователна програма "Фортисимо Радио". Тя се излъчва в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" всяка неделя по програма "Хоризонт" след новините в 20 часа.

"Приказка за обой" беше едно от най-големите предизвикателства в моята кариера. Аз съм танцьор, а там трябваше да бъда актриса, която импровизира и си "подава" реплики с децата в публиката. Децата винаги взимат участие и задават изключително интересни въпроси, на които трябва да бъдеш готов да отговориш. Например когато играех сърдитата балерина, ме питаха: "Как може да си красива и да си лоша?" или "Как може да танцуваш толкова хубаво и да си лоша?" Откриваме, че за децата красотата и добротата са много тясно свързани, както и изкуството е свързано с добротата и положителното. В края на приказката от вълшебната сила на музиката моята героиня става отново добра. Едно от най-важните послания е, че трябва да има поука и героят да преживее катарзис, една положителна промяна. В противен случай децата няма да вярват в световния ред – доброто и истината да побеждават! Целите на програмата "Фортисимо" са да въведат с лекота и с удоволствие децата в концертната зала и чрез приказки, актьорски задачи и пластични решения да ги запознаят с музикалните инструменти, каза Ангелина Гаврилова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Ангелина Гаврилова.

През месец януари 2015 г. програмата "Фортисимо Радио"  ще представи на най-малките слушатели на БНР музикалните инструменти тромбон и туба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна