Ангелина Гаврилова: За децата красотата и добротата са много тясно свързани

Балерината Ангелина Гаврилова е едно от главните действащи лица в "Приказка за обой", която Българското национално радио и "Фортисимо" представят в националната детска образователна програма "Фортисимо Радио". Тя се излъчва в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" всяка неделя по програма "Хоризонт" след новините в 20 часа.

"Приказка за обой" беше едно от най-големите предизвикателства в моята кариера. Аз съм танцьор, а там трябваше да бъда актриса, която импровизира и си "подава" реплики с децата в публиката. Децата винаги взимат участие и задават изключително интересни въпроси, на които трябва да бъдеш готов да отговориш. Например когато играех сърдитата балерина, ме питаха: "Как може да си красива и да си лоша?" или "Как може да танцуваш толкова хубаво и да си лоша?" Откриваме, че за децата красотата и добротата са много тясно свързани, както и изкуството е свързано с добротата и положителното. В края на приказката от вълшебната сила на музиката моята героиня става отново добра. Едно от най-важните послания е, че трябва да има поука и героят да преживее катарзис, една положителна промяна. В противен случай децата няма да вярват в световния ред – доброто и истината да побеждават! Целите на програмата "Фортисимо" са да въведат с лекота и с удоволствие децата в концертната зала и чрез приказки, актьорски задачи и пластични решения да ги запознаят с музикалните инструменти, каза Ангелина Гаврилова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Ангелина Гаврилова.

През месец януари 2015 г. програмата "Фортисимо Радио"  ще представи на най-малките слушатели на БНР музикалните инструменти тромбон и туба.


Още от категорията

Кристиан Костов получи и наградата на публиката в Грьонинген

Кристиан Костов - първият българин, носител на наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава, получи преди минути и друга голяма награда - "Изборът на публиката".  Костов беше награден на церемония в холандския град Грьонинген. За наградата на публиката се бореха и останалите 10..

обновено на 17.01.18 в 23:37

Кристиан Костов с още едно престижно европейско отличие- наградата „Public Choice Award“

На 17-ти януари на бляскава церемония в зала „Мартини плаза“ в Грьонинген- Холандия, се състоя връчването на наградите European Border Breakers Award (Европейски музикален дебют без граници). Събитието се проведе за 15-ти път. На церемонията присъстваха всичките десет носители на наградите EBBA . Сред тях е и първият български изпълнител-..

публикувано на 17.01.18 в 23:06
Мартин Георгиев

Възраждат цигулковия концерт от Марин Големинов

След повече от 40 години отново на софийска сцена ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър от Марин Големинов, написан преди близо половин век от нашия класик за именития цигулар проф. Боян Лечев. Поводът е 110-годишнината от рождението на композитора, която ще отбележим през 2018-а. Творбата е избрана от Софийската филхармония за концерта ѝ на 18..

публикувано на 17.01.18 в 19:45

Връчват наградите EBBA, Кристиан Костов е един от 10-те финалисти

Церемония по връчването на European Border Breakers Awards (EBBA) ще се състои тази вечер в Грьонинген, Холандия. Наградите EBBA се връчват на дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава. В края на церемонията ще бъде обявен и носителят на Public Choice Award - наградата на публиката...

публикувано на 17.01.18 в 16:34
Алла Пугачова

Песни на Александър Зацепин в изпълнение на Алла Пугачова

Известният руски композитор Александър Зацепин (роден на 10 март 1926г. в град Новосибирск), станал известен с музиката си за над 120 игрални филма, (измежду които комедията „Диамантената ръка”, добре позната на българският зрител от 1968 г. на режисьора Леонид Гайдай) и над 10 анимационни (сред които „Ну, Погоди” - Епизод 2), е получил множество награди..

публикувано на 17.01.18 в 14:00
Мариана Цветкова

Мариана Цветкова: Ролята на Яна е много интересна за мен

Аз бях още ученичка в музикалното училище в Русе, когато Пламен Карталов като директор на Русенска опера постави „Янините девет братя”. Много бях впечатлена, хем тогава не съм си представяла, че ще бъда оперна певица, не съм и мечтала за кариера . Интересува се от актьорската страна на ролята - много силна българка. Освен това Мариана за първи път ще пее..

публикувано на 17.01.18 в 10:00
Петя Панева

Петя Панева мечтае за албум в годината на своето пълнолетие

Талантливата певица Петя Панева изпрати една много успешна 2017-та година, която завърши с отговорното и участие в проекта "Музика в портрети" на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Оказа се обаче, че новата година започна също обещаващо за възпитаничката на НУИ "Добри Христов" - Варна. Освен че 2018-та, живот и здраве,..

публикувано на 17.01.18 в 11:05