Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Панов: На новата онлайн платформа "Гласът ни" вече са поставени 4 теми за обществено обсъждане


Основната цел на новата онлайн платформа "Гласът ни" е да накара социалноотговорните хора да споделят мнението си по актуални теми и да се запознаят с дебата по тях.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ програмният директор на Фондация „Център за нестопанско право“ Любен Панов сподели, че платформата е абсолютно отворена и всеки може да предлага нови теми. За обсъждане вече са поставени няколко теми:

На платформата в момента сме поставили 4 основни теми. По две от тях в момента тече всъщност и опит за законодателно регламентиране. Затова мислим, че е много важно хората да участват. Едната е доброволчеството. Другата е темата за неправителствените организации и за това дали държавата трябва да отделя средства за финансиране на инициативи на НПО на конкурсен принцип и дали трябва да се създаде Съвет за развитие на гражданското общество, където представители на държавата и на неправителствения сектор да обсъждат важни проблеми за развитие на гражданския сектор в България. Другите две теми са: „Гражданско участие“ или как хората да се включат по-активно в дискусията при приемане на различни закони, стратегии, политики, въобще решенията, които държавата взема. Последната тема е „гражданско образование“ – каква е ролята на училището и въобще на образованието, за да възпита едни активни граждани на България.

Целта на платформата е добрите предложения да стигнат до хората, от които зависи приемането им, сподели Панов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени