Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на забравения шедьовър на българската литература "Калуня-каля" в Благоевград

Радио Благоевград започва поредица от събития с акцент върху стойностната литература - срещи с интересни автори, премиери на книги, поетични вечери. Подборът на гостите ще бъде на водещия на предаването за литература в Радио Благоевград "Страници" Валентин Дишев. Първото събитие от поредицата е организирана съвместно с Издателска къща "Хермес". 

Поредицата, наречена "Литературни дни в Радио Благоевград" започва с премиерата на забравения шедьовър за Априското въстание "Калуня-каля" на Георги Божинов. Книгата ще бъде представена в Голямото концертно студио на Радио Благоевград на 27 януари 2015 г., от 18.00 часа, от нейния откривател Деян Енев.

Датата 27 януари е специална, защото на нея се навършват 91 години от рождението на автора на книгата – Георги Божинов. А Благоевград е бил любимият му град. В него са преминали най-зрелите и силни години на писателя. Той е живял там и е обичал да му се наслаждава, като го е обикалял с мотор, а понякога и пеша. Бил е кореспондент на в. „Литературен фронт“, БТА и в. „Труд“. Но Благоевград има и сантиментална стойност за Георги Божинов. Неговият дядо Божин е воювал по тези земи по турско време и е починал там. Писателят е бил влюбен във всичко в този край – природата, хората, нравите – и е признавал многократно, че за него това е най-красивото кътче на света.

Премиерата на „Калуня-каля“ навръх рождения ден на автора в любимия му град е своеобразен поклон към неговото огромно по значимост творчество.

Интересът към романа явление „Калуня-каля“ е огромен. За по-малко от три месеца след отпечатването му под знака на Издателска къща „Хермес“ три тиража бяха напълно изчерпани. Сега „Калуня-каля“ излезе в четвърти тираж. Книгата възбуди голям читателски и критически интерес. Издателството я обяви за свой български роман на годината, а по време на ежегодния Панаир на книгата забравеният шедьовър се сдоби с още две престижни годишни отличия: почетна награда от книжарници „Хеликон“ и „Златен лъв“ от Асоциация „Българска книга“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост за 2014 година.

За книгата

Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г.

Новото издание на „Калуня-каля“ ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото й. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели.

Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Деян Енев

За автора

Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен отвсякъде и до края на живота си остава без работа. Автор на книгите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, „Караджата“, „Кукувица кука“, „Черешови води“, „Сивият скиталец“ и „Калуня-каля“. Умира на 25 май 2004 г.

За водещия

Деян Енев е роден на 11 август 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Женен, с две деца. Бил е журналист в „Марица“, „Новинар“, „Експрес“, „Отечествен фронт“, „Сега“ и „Монитор“. Сега е колумнист в Портал „Култура“.

Издал е четиринайсет книги.

Сборници с разкази: „Четиво за нощен влак“ (1987); „Конско евангелие“ (1992), „Ловец на хора“ (1994); „Клането на петела“ (1997), „Ези-тура“ (2000); „Господи, помилуй“ (2004); „Всички на носа на гемията“ (2005, 2007, 2009); „Градче на име Мендосино“ (2009); „7 коледни разказа“ (2009); „Българчето от Аляска. Софийски разкази“ (2011); „Внукът на Хемингуей“ (2013).

Очерци за писатели: „Хора на перото“ (2009).

Християнски есета: „Народ от исихасти“ (2010).

Стихосбирки: „Деян Енев – стихотворения“ (2012).

Сборници с есета: „Малката домашна църква“ (2014).

Сборник с избрани негови разкази е издаден на немски и английски. Английското издание две поредни години е номинирано в най-престижния конкурс за сборник с разкази в света „Франк О’Конър“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени