Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самотата има различни лица

Неделя, 4 февруари, от 16.00 часа, по програма "Христо Ботев"

| обновено на 02.02.18 в 16:56 БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се превръщат в бестселъри. Мъжко-женското общуване е водеща тема в творчеството й.
„Ревност в три факса“ е пиеса за три жени, влюбени в един мъж. Те водят яростна битка за собственост и надмощие над него, като на всичкото отгоре се опитват и да запазят достойнството си. Това е трудна задача, тъй като живеят на различни етажи в един блок. Още повече, че никоя от тях не може да обуздае безумната си склонност да наднича в спалнята на другите две жени през скрита шахта, в която са разположени тръбите на блока. Различни са по възраст – всяка е с петнайсет години по-възрастна или по-млада (въпрос на гледна точка!) от другата. Различни са по социален статус, по инфантилност, по гордост, по нараненост. Приличат си по налудността, с която преследват Мъжа – според Естер Вилар напълно загубена кауза с предрешен край: тягостна самота.
Три жени, които се нуждаят от факс, за да изразят себе си. Три воайорки, които се страхуват да се изправят очи в очи с проблемите си. Три жени, които имат нужда от факс-посредник в комуникацията им, който като всяка машина позволява да изречеш всичко за себе си, а едновременно анонимно те крие и илюзорно те защитава.
Естер Вилар с много чувство за хумор разгръща обсесията да имаш, да притежаваш. На всяка цена. Но невъзможността ражда трагедия. А във всяка трагедия се спотайва комедия.
Факсът е основно действащо лице в тази пиеса. Негови главни партньори са прекрасните актриси Мая Бабурска, Таня Захова и Арсения Стойчева. Режисьор – Елена Баева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна