Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстрелът в Мариупол предизвика сериозен международен отзвук

| обновено на 25.01.15 в 15:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За 26-и януари, понеделник, е насрочено извънредно заседание на комисията Украйна-НАТО заради тревожните събития в Мариупол, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на заместник-ръководителя на мисията на Украйна при НАТО Егор Божок. Срещата е по инициатива на ръководителя на украинската мисия при НАТО Игор Долгов. На нея ще бъдат обсъдени ситуацията и по-нататъшните действия, посочи Божок, като добави, че между Киев и НАТО има активен обмен на информация за развоя на събитията. 

Украинските въоръжени сили изпращат допълнителни части в зоната на т. нар. "антитерористична операция" в югоизточните райони на страната, съобщи украинският министър на отбраната Степан Полторак, цитиран от ТАСС. В района концентрираме резерви, строим инженерни съоръжения, поставяме артилерийски системи за отпор на противника, заяви Полторак на извънредно заседание на Националния съвет за сигурност.

В същото време украинският президент Петро Порошенко заяви, че не вижда алтернатива на Минските договорености за урегулиране на кризата в Донбас. Порошенко каза още, че трябва да се координират международните усилия за обявяване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за "терористични организации". 

Американският президент Барак Обама изрази сериозна загриженост от последните събития в Източна Украйна. Обама, който е на посещение в Индия, заяви, че Съединените щати ще продължат да притискат Москва да спре подкрепата си за сепаратистите:

Много сме притеснени от последните нарушения на примирието и агресията, която сепаратистите, подкрепяни от Русия, проявяват. И ще продължим да прилагаме мерките, които и досега, а именно да засилим натиска върху Русия.

Сериозен международен отзвук предизивика вчерашният инцидент в украинския град Мариупол, където при ракетен обстрел срещу жилищен район загинаха 30 души. Ранените са над 100.

Властите в Киев и проруските сепаратисти си размениха взаимни обвинения за атаката. Украинският премиер Арсений Яценюк поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН за Украйна. Вероятно това ще се случи в понеделник:

Трябва да представим неопровержими доказателства на международната общност, че по указания на руските власти е извършено терористично нападение и са убити мирни граждани на Украйна.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко нарече нападението провокация на Киев:

Не сме зверове, не се прикриваме. Не водим със своите сънародници война както Киев.

Тази нощ Съветът за сигурност не успя да постигне съгласие по обща декларация по повод обстрела в Мариупол.

Европейският съюз обмисля възможността да свика извънредно заседание на министрите на външните работи следващата седмица, за да санкционира офанзивата на проруските бунтовници в Източна Украйна. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заплаши Русия с влошаване на двустранните отношения.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да "спре да дестабилизира Украйна" и да сложи край на своята подкрепа за сепаратистите. Американският държавен секретар Джон Кери направи същото.

Междувременно стана известно, че украинският президент Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън са се договорили да работят за втвърдяване на санкциите срещу Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна