Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Докладът критикува остро ВСС

Снимка: Капитал
Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Институт за правни инициативи, подчерта, че в поредния доклад за правосъдието и вътрешните работи има много сериозна критика към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Единственото положително нещо, което е казано за Висшия съдебен съвет, е свързано с усилията да се създаде норма за натовареност.
Всички други ключови дейност от неговата работа като дисциплинарните процедури са доста критикувани. На практика, това което докладът казва е, че ВСС не успява да приоритизира проблемите в съдебната система и това го прави безсилен да ги реши и той не иска да ги реши.

По повод утрешния избор на председател на Върховния касационен съд Биляна Гяурова заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който ще издаде указ за назначаване на избрания от ВСС, е добре да присъства на процедурата: 

Не е без значение, неговото присъствие ще бъде, по някакъв начин, гарант. Той може да присъства в качеството си и на избран от всички, и в качеството си на човека - институция, който трябва да издаде указа. 

Интервюто на Людмила Железова и Силвия Великова с Биляна Гяурова-Вегертседер можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна