Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е бедственото положение в Смолянско, в община Девин то все още е в сила

| обновено на 02.02.15 в 17:30
Смолян
Снимка: Радостина Чернокова

Бедственото положение в Смолянска област е отменено. Продължават да се издирват телата на загиналото семейство в реката в град Девин. 

Ситуацията в Смолянска област се успокоява. Драстично спаднаха нивата на реките в планинския регион, навсякъде комисии описват щетите от наводнението. Непрекъснато постъпват сигнали за нови свлачища. Нанесените щети в региона са за милиони левове. Данните от последиците на наводнението тепърва ще се проверяват и изчисляват, каза областният управител Недялко Славов.

Остава в сила бедственото положение в община Девин. На инфраструктурата в града има нанесени големи поражения. Една от критичната точка е подкопаният главен път на входа на града. Опасенията на ръководството на общината са, че пътят може да се срути и да се прекъсне достъпа до него. На входа на града, където е опашката на язовир "Цанков камък", продължава издирването на телата на нелепо загиналото семейство. Специализирани екипи с лодки правят обход на речното корито. По-рано през деня беше изваден джипа, който се превърна в ковчег за съпрузите, пометен от пълноводната река. Целият град е покрусен от трагедията. Десетки хора са дошли от града за да наблюдават акцията по издирването.

И в Тополовград заради успокояване на обстановката бедственото положение ще бъде отменено. Реките Тунджа и Синаповска са с нормални нива. Водата вече се е оттекла от наводнените земеделски площи.

Остава частично бедствено положение за тополовградските села Срем, Синапово, Княжево и Устрем, където придошлите води наводниха земеделски земи, дворове и мазета. Разрушеният участък на пътя към хасковското село Родопи ще бъде възстановен до края на деня, съобщи областният управител на Хасково Добри Беливанов.

След вчерашните валежи са се активизирали свлачища и остават затворени пътни отсечки в общините Маджарово, Харманли и Симеоновград. Движението по пътя Любимец – Голямата звезда е възстановено. Нивото на река Харманлийска, която вчера достигна критичните стойности над 5 метра, е намаляло с 50 сантиметра. В областта няма опасност от преливане на язовири.

В още 4 села на Добричка община е обявено бедствено положение. Евакуират спешно 150 къщи от село Долина заради аварийно изпускане на язовир"Одринци".

Осигурени са автобуси за извозване на хората до училището и детската градина в съседното село  Владимирово, където ще бъдат настанени. От БЧК осигуряват легла и постелъчно бельо. Ще бъдат евакуирани и обитателите на четири къщи от ниската част на село Одринци. Причината е, че водата в язовир "Одринци" се покачва много бързо и се налага аварийно той да бъде изпускан. Кметът Петков обяви бедствено положение в още четири села. Така общият брой на  бедстващите населени места в общината стана 13. Язовир "Одринци" е под постоянно наблюдение.

Още преди седмица жители на добричкото село Одринци са изпратили подписка до премиера с молба за съдействие. Според тях язовир "Одринци" е пълен, прелива и постепенно ще залее селото, а коритото на река Добричка, която е след язовира, не е почиствано от 10-15 години.

Възстановено е електроподаването във всички къщи в дупнишкото с. Дяково. Някои от семействата бяха без ток от четвъртък. Сега проблем е свлачището, което е откъснало едното пътно платно между Дяково и Кременик. Земната маса е повлякла и електрически стълб, който се държи само на жиците. Засега движението в този участък става само по едното платно, но и по него има пукнатини. Ако свлачището се активизира, с. Кременик отново ще остане без път. От общината обещаха бързо съдействие по отстраняване на проблема, но няма изпратени на място екипи.

Започна отводняването на залетите къщи в ямболското село Попово, където местната река излезе от коритото си и наводни 20 къщи в ниските части. Ситуацията все още е критична, а хората отчаяни оглеждат пораженията от стихията. На мястото на бедствието пристигна и военният министър Николай Ненчев. Специални формирования ще окажат пълно съдействие и подкрепа с всичко, с което бихме могли да помогнем.


Същевременно повишеното ниво на река Тунджа при град Елхово отново започна да е притеснително, заяви началникът на противопожарната служба в града Стоян Пенев. Нещата тепърва ще се усложняват, като индикацията е, че  измервателните уреди показват, че нивото на реката драстично се е вдигнало в Ямбол. От шест до осем часа реката трябва да дойде в Елхово.

В Елхово Тунджа е над 3,70 при критични за града 3,90 метра.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени