Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Русенско се усложнява

Снимка: Радио Шумен

Вече са залети части от пътища в селата Басарбово и Красен. Под вода са стотици декари обработваеми земи, а водата продължава да се покачва.

Днес хората в село Басарбово с тревога следят покачването на водното ниво, като то достигна най-високата точка на моста и заля пътя към Иваново. Почти откъснат е и Басарбовският манастир. Водата е на 3 сантиметра от асфалтовия път, но опасност за монасите няма засега. На място бяха шефът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров и комисар Димитър Павлов, началник на Областно управление "Противопожарна безопасност и защита на населението" - Русе. Ето какво коментираха те. 

Нивото на вълната, която се движи по Русенско, в района на село Бесарбово, за съжаление разливите, които са в село Красен, са доста големи и те ще поддържат това високо ниво. Тази вода трябва да се оттече. Към момента нямаме скъсана дига, но има диги, върху които поради недобра нивелация водата прелива и се разлива в земеделските площи зад тях. Ако дигите издържат, смятам тези разливи да са съвсем нищожни. За съжаление не можем да прогнозираме дали дигите ще издържат това продължително намокряне, тоест оводняване на техните сухи откоси.

Лошото е, че при нас минава всичкото. Водосборът на четирите Лома, както и на Янтра, всичкото тук се събира. От Разград, Търговище, отчасти Шумен, отчасти Велико Търново - водата идва при нас.

Всички собственици на имоти около реките са предупредени и имат готовност за евакуация, ако това се наложи.



.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна