Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За осма поредна година отбелязваме Деня на редките болести


За осма поредна година отбелязваме Деня на редките болести на 28-и февруари, каза Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Инициативата ще обхване повече от 75 държави по света. От нея стартират и законодателни промени на ниво ЕС, на национално ниво и в България. Очакваме тази година да се включат 16 града от цялата страна. Това е символ на децентрализацията на цялата грижа, насочена към редките болести, защото се стремим да обхванем цялата страна, а не само големите градове и се надяваме този начин все повече ще се разпространява заедно с информацията за редките болести, добави той.

Никола Ботев от Плевен страда от изключително рядка форма на рак. Само за 12 дни са събрани близо 30 хиляди евро за операцията на Никола. Следващата седмица е операцията на Никола в Турция. Майката му Полина Ботева посочи: Процедурата и механизмът у нас са много тромави. Ако трябва да се отпуснат средства за лечението на болен с рядка болест, трябва да минеш през 10-те кръга на ада, заради процедури до Министерството, процедури до НЗОК, процедури до лични лекари, хирурзи, а през това време болестта се развива.

Томов потвърди, че цялата процедура по лечение на рядко онкологично заболяване е доста сложна: Надяваме се, че в бъдеще ще се подобри, но това, което бихме искали в момента да се получи, е новите нормативни уредби за редки болести да станат факт и да заработят. Там има механизми, по които би могло да се помага на хората по по-бърз начин.

35-годишният Александър Каченюк от Русе страда от кръвоизлив в гръбначния стълб, който го заплашва да остане инвалид. За операцията в Германия са необходими 22 хиляди евро. „Да спасим Сашо от парализа“ е името на страницата в социалната мрежа, в която са публикувани банковите сметки за събиране на средства. В репортажа на Ася Пенчева чуйте повече за проблема на Александър.

Цялото интервю с Владимир Томов и Полина Ботева чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна