Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Алексиев: Социалният министър слага практичността пред политиканството

| обновено на 09.02.15 в 21:00

Икономисти определиха промените в социалното подпомагане, които обяви министър Ивайло Калфин, като първа стъпка в правилната посока. Според експертите, ако бъдат приети, мерките ще насочат помощите към най-нуждаещите се и ще намалят злоупотребите с някои от програмите. 

Като един от примерите за сгрешена социална политика икономисти назоваха действащата пет години програма за подпомагане на майките студентки. С резултат - усвоени три милиона и половина, за пет пъти увеличен брой на майките, които получават помощи и пет пъти ръст на разходите по програмата.

Това, което виждаме е, че не повече студентки стават майки, а че майки стават студентки. И това е следствие от факта, че всяка една майка би искала да получи близо три хиляди лева на ръка, които да й помогнат в отглеждането на своето дете, пресмята Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Икономистът открива смисъл и в друго в предложенията - най-големи помощи да получават семействата с три деца.

Държавата е напълно в правото си да наложи един двудетен или тридетен модел, с който се цели да се пресече именно възможността за злоупотреби със системата. 35 лева на месец не са много пари, но няма и как да са много пари, след като 800 хиляди деца получават тази помощ, обясни Алексиев.

Той коментира и политическите измерения на мерките.

Социалният министър с този си ход надхвърля, ако щете, мандата му, даден от избирателите, тъй като преди всичко слага практичността пред политиканството, смята Алексиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна