Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната каса няма да сключва договор с инвазивни кардиологии, които изследват здрави пациенти

Петър Москов и проф. Генчо Начев
Снимка: БГНЕС

Инвазивен кардиохируг да контролира дейността в инвазивните лаборатории. Това предлага проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия и председател на Българското дружество по кардиохирургия. Министърът на здравеопазването допълни, че от догодина Здравната каса няма да сключва договор с инвазивни кардиологии, които изследват здрави пациенти.

Темата беше обсъдена на дискусия за сърдечните заболявания в парламента.

Комисии от експерти към научните дружества да проверяват заедно със Здравната каса дейностите в инвазивните кардиологии, призова  проф. Начев:

Като се влиза в инвазивна лаборатория, да има вътре кардиохирург, който да проверява инвазивната кардиология. Затова, ако има кардиоекип, няма да се постави стент, ако няма показания. Защото кардиоекипът има кардиохирург, има инвазивен кардиолог, има неинвазивен кардиолог. Ако стане задължително за всеки пациент с исхемична болест на сърцето да има кардиоекип, да се подпише тоя кардиоекип, да каже: "да, съгласни сме да се сложат четири стента тука". Тогава се знае, че тези четири стента наистина са поставени, защото кардиохирургът е казал "да". Това е по-добре за пациента, отколкото да го оперирам аз. 

Ако на пациента е поставен стент без основание или е направена кардиография без показания за това, Касата няма да сключва договор с такава инвазивна лаборатория, каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Промяната е в Закона за здравното осигуряване. 

Има данни за това, че има такива лаборатории, в които 70% от изследванията са върху, по същество, здрави хора. Това е инвазивна процедура. Това означава възможност за сериозна увреда, включително инвалидизация и смърт. Това трябва да е един от ясните критерии, по които Касата да разглежда цялата тази поредица от инвазивни лаборатории. 

48 са инвазивните лаборатории у нас, което е твърде много според специалистите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна