Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоро на баир и още много други неща

БНР Новини
Боян Шейтанов, Румяна Писанчева, Иван Ганев, Георги Николов и малкият Владимир Николов в студиото на „А сега накъде?”
Снимка: Емил Николов
Зиме, лете, студено или горещо… Важното е да има баир! Според поговорката, на някои баир им трябва, за да садят лозе, а на тях – за да играят народни хора.
Напишете „Хоро на баир” и бързо ще ги откриете във Фейсбук.
Греши всеки, който смята, че катеренето на планини е по-трудно, отколкото човек да потропва Дайчовото или Граовското… Нищо подобно! Малцина знаят какви стъпки да заситнят, ако музиката засвири в ритъма на някой от красивите наши народни танци, като Ширто, Арап или Чукано… Е, ако си играл в ансамбъл, дори самодеен, сигурно ще се справиш. Но ако учиш за компютърен специалист?!
Започнало се случайно, с идея на Жулгена Банкова, техен преподавател във Факултета по математика и информатика. Тя решила да организира група студенти на туристически поход до Витоша. Последвали още маршрути…А на хижите се свири народна музика. Играят се хора. Толкова е весело и приятно!
Ентусиастите от инициативата „Хоро на баир” първоначално не умеели нищо… Сега го разказват със смях, за да убедят всеки новак, че няма нищо страшно. Започнали да си „теглят” самоучителите от Интернет. После се сдобили с хореограф. Обиколките по планините стават все по-сериозни. Знанията в областта на фолклора – също. Дори вече са танцували на фестивали – направо с туристическите обувки! От гостуването им в предаването „А сега накъде?” ще разберете и други любопитни неща: за любовта, която също може се появи „на баир”. За инициативата, която вече всеки е превърнал в своя лична кауза: да популяризира едновременно българския фолклор и планинския пешеходен туризъм. Както се казва, формулата 2 в 1 работи: съчетаване на красивите народните традиции с природните гледки на България.
„Хоро на баир” непрекъснато обогатява своя състав: както идващи нови почитатели на българските планини и народни хора, така и естествени „попълнения”, като бебока Влади, син на Руми Писанчева и на Георги Николов. Малчуганът се чувства прекрасно в планината. Първото му изкачване е… на триседмична възраст, в ръцете на мама и татко. Показва великолепен усет за ритъм. А като чуе музика, целият засиява в слънчева усмивка.
Всеки месец „Хоро на баир” провежда поредната екскурзия до някой от планинските върхове, където уроците по народни танци продължават. Редуват се хижа „Добрила”, връх голям Купен в Стара планина, на 14-15 март - хижа „Вежен” и едноименният връх. Плановете за 2015 година включват още изкачване на връх Амбарица, мегалитите на Сакар планина, маршрути от поредицата „Трудни терени”…Може де следите поканите за посоки на страницата на „Хоро на баир“ във Фейсбук.
Зад инициатива стоят много хора. Едва ли ще успеем да изброим имената на всички, но непременно трябва да откроим Иван Ганев. Макар да е завършил педагогика и психология. Любовта към високите върхове надделява и работи като професионален планински водач. Знанията от първата специалност определено му помагат в туристическата дейност, където среща различни характери и модели на поведение.
Ядрото младежи край него също вече са планински водачи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна