Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева е подала оставка като председател на СГС

| обновено на 24.02.15 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийския градски съд. Тя обаче не е поискала да бъде освободена и като съдия, научи "Хоризонт".
Янева беше временно отстранена от длъжност миналата седмица заради образуваното досъдебно производство по т.нар. разработка "Червеи" за подслушване.

За оставката й се заговори още миналата седмица, когато главният прокурор поиска временното й отстраняване от длъжност, тогава ВСС я покани на изслушване, на което обаче тя не се яви.

Оставката й е депозирана късно снощи във ВСС, с аргумент - воденото срещу нея наказателно производство, по което обаче Владимира Янева няма повдигнато обвинение. Тя смята, че не е редно най-големият български съд да стои без председател, затова дава възможност на съдебните кадровици не да избират временен заместник, а да открият процедурата за нов председател на СГС.

Тя бе призована да подаде оставка и от новия председател на ВКС. Миналият четвъртък Лозан Панов, който е съвносител на предложение за дисциплинарно производство срещу Янева и заместничката й Богдана Желязка, призова цялото ръководство на СГС, от морални съображения да се оттегли, заради поредицата от скандали около ключовия български съд.

Развръзката се чака в четвъртък на заседание на ВСС, на което най-вероятно ще се дебатира и по бъдещето на друг магистрат, който в момента чака решението на съда - става дума за русенския съдия Николай Стефанов.

Репортажа на Силвия Великова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени