Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отхвърли иска на Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" за чистота на въздуха в Пловдив

Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск на Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", предявен срещу Община Пловдив за чистота на въздуха в града. По този първи по рода си иск в България бяха назначени няколко експертизи, а пловдивските магистрати си дадоха отвод.

Магистратите оставиха без разглеждане като недопустим иска на фондацията и я осъдиха да заплати общо 5200 лева разноски по делото на Регионалната инспекция по околната среда и водите и Община Пловдив.

Усилията, които полагаме в почистване на града, дават резултати, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той подчерта, че зелените площи в града са се увеличили с десетки декари, като всяка година се засяват нови 2000 дървета. По думите му  показателите сочат повече от два пъти намаляване на дните с превишение на фините прахови частици във въздуха.

От своя страна директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Стефан Шилев заяви, че това решение е доказателство за добрия и своевременен контрол, който Инспекцията упражнява по отношение на компонентите и факторите на околната среда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна