Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силният снеговалеж затруднява движението в райони на страната, някои селища остават без ток

| обновено на 06.03.15 в 12:02
Снимка: Радио Видин

Временно е затруднено движението при 12-и км по АМ "Люлин" в посоката София – Перник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограниченията са заради пътно-транспортно произшествие. Шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост в изпреварващата лента в участъка от автомагистралата. 

Поради снегопочистване временно е ограничено движението на товарни автомобили по пътя Kюстендил Дупница и по автомагистрала "Люлин", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради снеговалежа от Пътната агенция предупредиха товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета по пътя от Жиленци до контролно-пропускателния пункт "Гюешево".

Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили по пътя  Дупница Самоков, което беше временно ограничено заради снеговалежа.

47 населени места в област Монтана са без електрозахранване заради прекъснати от тежък мокър сняг проводници. Най-засегнати са общините Берковица и Георги Дамяново. Общият брой на абонатите без ток е около 14 хиляди, според информация от пресцентъра на ЧЕЗ. Очаква се до обяд да бъде възстановено захранването на пет населени места в община Брусарци. Навсякъде са изпратени аварийни екипи на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Пътищата в областта са проходими. Валежите в цялата област продължават, количеството им е между 20 и 30 литра на квадратен метър. В планинските райони снежната покривка вече е с дебелина над 10 сантиметра.

В общините Кюстендил, Тлекляно, Бобов дол, Невестино, Сапарева баня и курорта "Паначище" има аварийно прекъсване на електрозахранването заради тежките метеорологични условия, съобщиха от оперативната информационна служба на ЧЕЗ. Най-тежка е ситуацията в община Трекляно, където в почти всички 19 села нямат нормално електроподаване, след 9 часа без ток е и сградата на общината, каза кметът на Трекляно Радко Петрунов. Няма нормална връзка и по мобилните мрежи в Треклянско и това затруднява контактите и връзките с аварийните служби и екипи, добави Петрунов. В Кюстендил без ток са абонати по 5-6 улици, както и в местностите Хисарлъка, Ръжеве, Самали баир, вилната зона "Гола Велика", някои от отдалечените селата в Осоговската планина. На място са изпратени аварийни екипи, които отстраняват възникналите проблеми. 

По данни на ЧЕЗ общо около 41 хиляди клиенти на дружеството са без ток в момента заради аварии. В област Видин 11 хиляди клиенти са без ток в 47 населени места, засегнати са общините Белоградчик, Бойница, Видин,  Димово, Ружинци и Чупрене. В област Враца шест хиляди клиенти са без електрозахранване в 13 населени места в общините Враца и Криводол. В Монтана в момента засегнати са 14 хиляди клиента в 47 селища. Те са в общините Берковица, Брусарци, Вършец, Георги Дамяново, Медковец, Монтана и Чипровци. В област Перник засегнати клиенти има само в община Трън, около 2 700 в 19 населени места. В София 2700 клиенти са без ток в момента в осем селища, в Банкя, Кремиковци и Панчарево и в София област около 800 клиенти в общините Своге и Сливница. Очаква се най-късно до края на работния ден всички аварии да бъдат отстранени.

От другите две енергодружества EVN и "Енерго-Про" заявиха, че при тях няма повишена аварийност заради метеорологичните условия.

Навсякъде пътищата в Кюстендилския регион са проходими, снежната покривка на места е до 10 см. Временно е ограничено движението на товарни автомобили в м. Дервена по направлението за ГКПП "Гюешево", за да могат машини на Пътно поддържане да почистят пътните платна, съобщи началникът на КАТ при областната дирекция Румен Точев. Има ограничение на движението в една лента на 21 километър по пътя Kюстендил – Дупница под Черна нива, където има срутище отпреди седмица. Тогава през бетонната стена под ската паднаха към 500 куб.м скали, казаха от областното "Пътно управление". Мястото е обозначено със съответните временни пътни знаци и табели.

Пристанище Варна е затворено заради силния североизточен вятър. Скоростта му достига на пориви до 10 метра в секунда. Летище Варна работи нормално.

Паднала скална маса е затворила едното платно по дефилето Варвара Велинград в района на Варварските бани. Движението е само в едната лента, докато трасето не бъде разчистено. В родопската част на Пазарджишка област снежната покривка е 10 сантиметра. Въведени са ограничения за ремаркета и полуремаркета във високите части на региона.

През цялата нощ продължиха валежите от дъжд в Смолянска област, тази сутрин дъждът премина в сняг в курорта "Пампорово" и по високите части. Пътищата на територията на областта са мокри, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. Остават в сила въведените ограничения за движение на тежкотоварните автомобили без ремаркета и полуремаркета по пътищата Гоце Делчев  Доспат Борино и Батак Доспат. Шофьорите трябва да бъдат внимателни, тъй като навсякъде в планинската област има опасност от падащи камъни. Трябва да бъдат подготвени и за движение при зимни условия автомобилите със зимни гуми и оборудвани с вериги. Температурите са от 1 до 5 градуса. 

Спокойна е обстановката в Смолянска област предвид обявения червен код за обилни снеговалежи и силен вятър за Смолян. Това съобщи областният управител Недялко Славов: Няма драстично пълноводие на речните корита. На язовирите в региона водният обем е под преливния ръб. Нямаме притеснения, които да са в резултат на интензивни дъждове и снеговалежи. Мокър сняг вали единствено в района на Пампорово и високите части в областта, но фирмите са предупредени, мобилизирали са цялата налична техника и към този момент нямаме притеснение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна