Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алина Добрева: Концентрацията на собственост и политическата зависимост в българските медии са проблем

Концентрацията на медийната собственост е една тенденция в цяла Европа, каза Алина Добрева от Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода във Флоренция в интервю за предаването "Преди всички". 

Нещата, които са по-специфични за България, са например прозрачността на медийната собственост. Чуваме някои изказвания в медиите, но на практика, когато се стигне до конкретни данни, до конкретни документи, такива липсват и ако един обикновен гражданин се опита да стигне до крайния собственик на медия, то тогава това е проблем. Всъщност цялата концентрация на медийния пазар и политическата зависимост на медийния пазар в България са проблемни и непрозрачни, обясни тя.

По думите ѝ проблемът е в крайните собственици: Възможно е да се покажат собственици, които са само фасадни собственици на медиите и тогава изкуствено се получава, че виждаме една по-плуралистична картина на медийния пазар, както и не виждаме конкретната политическа обвързаност, но искам да подчертая, че политическата обвързаност и политическата намеса в медиите не е само от гледна точка на собственост и бихме били нереалистични, ако разглеждаме само този проблем, защото проблемът е и в самото финансиране и контрола върху рекламните пазари.

Цялото интервю на Силвия Великова с Алина Добрева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна