Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата при хората с увреждания е висока

Снимка: БГНЕС

Политиките на пазара на труда не са успели да достигнат до най-уязвимите групи на обществото, твърдят от Съюза на инвалидите. Затова и безработицата при хората с намалена работоспособност е с доста високи стойности. Повече от 100 са предприятията, в които работят хора с увреждания. Те произвеждат предимно дрехи, мебели, пластмасови изделия и опаковки.

Стилиян Баласопулов
, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, заяви, че много кооперации изпълняват поръчките за облекло за училищата, детски градини, болници и допълни:

Тук е голямото предизвикателство пред държавата да подпомага с обществени поръчки. Държавата трябва да има най-голяма грижа да предоставя възможности за работа на тези предприятия.

В предприятията са необходими технологични обновления и възможност за иновации, категоричен беше Баласопулов:

Разбира се, основната възможност е чрез европейските проекти, проблемът е, че те не са адаптирани за нуждите и възможностите на социалните предприятия.

Проблем в предприятията с хора с увреждания е и заплащането на първите 3 дни от болничните:

В тези предприятия над 50% са хора с увреждания и те редовно за по няколко дни отсъстват и (предприятията – бел.ред.) не могат да издържат финансово. Те трябва стриктно да внесат здравните и социалните вноски, но понякога възстановяването се бави, някой път и до 6 месеца. А те с тези пари трябва да платят в месеца допълнителното възнаграждение във връзка с нетрудоспособността. И на практика излиза, че тези предприятия финансират държавата. 

Необходимо е обучение и специално подпомагане за младите хора с увреждания, смята Елка Тодорова, председател на Националната федерация на работодателите на инвалиди:

Чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" такъв тип схеми за професионалното обучение може да подкрепят процеса, тъй като много от лицата с увреждания са неактивни, демотивирани. Повечето от 40% от целевата група хора с увреждания са дори без средно образование. Една от спешните мерки, която трябва да се вземе, е специална схема а младежката заетост за хора с увреждания.

Проблемът не е толкова в размера на средствата, колкото в приложението на закона, твърди Баласопулов.

Контролът е изключително занижен. Работодател, който има списъчен състав от 50 души и повече, е длъжен да назначава определен процент хора с увреждания. Това трябва да се спазва и контролира, смята Тодорова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна