Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава да е сред водещите в негативната статистика за жертвите по европейските пътища

Снимка: БГНЕС

Страната ни продължава да е сред водещите в негативната статистика за жертвите по европейските пътища. При представянето на данните за 2014-а година еврокомисарят по транспорта Виолета Булц коментира, че вероятността да намериш смъртта си на пътя в България е три пъти по-голяма, отколкото във Великобритания.

През миналата година загиналите при пътни злополуки у нас са били 90 на милион население, което ни подрежда на трето място в Евросъюза заедно с Литва - с малко по-лоши показатели са само Румъния и Латвия. Най-малко смъртни случаи при катастрофи е имало в Малта, Холандия, Швеция, Великобритания.

За страната ни прави впечатление, че след няколко години на спад, през 2014-а отново е регистрирано увеличение на броя на жертвите при пътни инциденти. Общоевропейската тенденция е в обратна посока, като през миналата година загиналите са били средно 50.5 на милион. Европейската комисия си поставя за цел да намали максимално броя на смъртните случаи, като за целта, наред с другите мерки, се предвижда и преразглеждане на правилата за безопасно управление на пътната инфраструктура.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени