Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Голямо предизвикателство е държавата да намери работа на 187 000 души за 3 години

Около 400 000 души са безработни, като не броим обезкуражените

Снимка: БГНЕС

Дебатите в последните дни са по повод стратегическия план на МТСП за социална политика до края на мандата през 2018 г., а не само за 2015 г.

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова. Много от числата, които са констатации в този план, са тревожни. Много голямо предизвикателство е в периода 2015-2018 г. държавата да намери работа на 187 000 души. Разбира се, всички бихме се радвали, защото сега безработицата е към 11,5%. Около 400 000 души са безработни, като не броим обезкуражените – тези, които няколко години не са си намерили работа и вече не се и регистрират в Бюрото по труда.

Ако държавата намери работа на 187 000 души, то към края на мандата безработицата би трябвало да е около 5 – 5,5%, коментира Христова. През цялата 2014 година обаче е отбелязвано нарастване на дела на безработните, допълни тя.

Коя програма за заетост не е регионална? В крайна сметка в някакъв регион става устройването на работа на тези хора. Искаше ми се малко по-галямо внимание към тези териториални различия, каза Христова и изброи райони у нас с безработица от над 20%. В стратегическия план на МТСП трябва да се даде и по-голям приоритет на политиката по доходите, каза тя.

Добре е да има формула за установяване на минималната работна заплата, заяви Христова и изтъкна, че това е така в много страни в ЕС. Почти 30% от дохода на всеки работещ е пенсионна вноска, разделена между него, работодателя и държавата изтъкна тя. Всяко следващо повишаване на тази вноска ще намали разполагаемия доход на хората, допълни Христова и призова предложението да бъде разгледано още веднъж.

Интервюто на Емилия Антова с Христина Христова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна