Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на основния акционер в КТБ - фирма "Бромак" са поискали председателят на ВАС да си направи отвод

| обновено на 26.03.15 в 13:49
Снимка: БГНЕС
Адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, са поискали председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев да си направи отвод по делото за лиценза на банката. Според тях, той ще повлияе върху мнението на останалите четирима административни съдии при преценката за законността на отнемането на лиценза на КТБ. Това каза самият Колев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Колев, който е наказателен съдия и за първи път ще влезе по административно дело, пое случая "КТБ" като гаранция, че то ще се гледа при спазване на процесуалните срокове, но Менко Менков, който е един от представляващите "Бромак" по административните и търговските спорове, смята, че Колев ще въздейства на своите подчинени.

Искането е насериозно. Разбира се, че ще участвам в дебатите, това коментира шефът на ВАС, но не каза еднозначно ще бъде ли отхвърлено искането на Менков, или не. Решенията си Колев ще обяви утре, когато 5-членният състав за лиценза на КТБ се събира на закрито заседание.

Председателят на ВАС за втори пореден ден коментира темата преди второто за тази седмица заседание на ВСС, на което се превърна в традиция, новината да е свързана със СГС. Днес тя е, че правосъдният министър, който преди седмица беше бламиран от съдебните кадровици, отново поиска дисциплинарно уволнение за бившия председател на СГС Владимира Янева и отново заради разрешените от нея СРС-та по аферата "Червеи".

В речта си Христо Иванов обясни с нежеланието да участва в замитането на СГС на проблемите под килима, като в този случай трябвало да стане ясно, че в една от най-важните съдебни институции - съдебният контрол над СРС-та се превърнал в празна формалност. И за да подсили думите си, Иванов цитира "Хамлет".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна