Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестна шведска история за деца

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Един малък шведски сателит, пуснат на 24 януари 1995 г. и носещ в началото напълно обичайното за Швеция женско име Астрид (Astrid 1), за отрицателно време така силно и така логично е свързан с Астрид Линдгрен (на снимката вляво), че различни части от оборудването му са кръстени на герои от нейни романи - Пипи (Pippi), Емил (Emil) и Мио (Mio). Самата авторка след това заявява, че може би хората трябва да я наричат Астероид Линдгрен (Asteroid Lindgren).
СнимкаОт историята на астероида Астрид ще се приземим на Покрива, при Карлсон. Карлсон е нисичко, пълничко, самоуверено и невероятно енергично човече, което живее в малка къща, скрита зад комина на покрива, и има специален бутон на корема и перка на гърба. Случват му се поредица от напрегнати, понякога и доста неприятни ситуации, в които трябва да покаже цялата си изобретателност и талант да се измъква от заплетените неща, за да се забърка в следващото приключение, без да има и минута застой.

Драматизацията на Радиотеатъра е направена от актрисата Мая Остоич, която изпълнява и главната роля. Режисьор: Бианка Бенковска.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна