Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново бе отложено делото срещу граничния полицай, прегазил бебе

Подсъдимият Костадин Стоянов
Снимка: Даниела Костадинова

Назначаването на нова автотехническа експертиза стана причина Бургаският окръжен съд да отложи за втори път делото срещу граничния полицаи Костадин Стоянов. Той е обвинен, че в нетрезво състояние и след употреба на канабис е премазал с автомобила си детска количка с 11-месечно бебе в созополското село Крушевец.

Три повторни експертизи поиска да бъдат извършени адвокатът на подсъдимия Благой Потеров. Той твърди, че заради неправилно съхранение взетите кръвни проби на Костадин Стоянов са били негодни за изследване и експертът, извършил съдебно-медицинската експертиза, не е бил токсиколог.

Автотехническата експертиза не приема редица параметри, които имат значение за скоростта и механизма на ПТП. Що се отнася до съдебно-медицинските експертизи, в самата наредба е казано, че лабораторните анализи се коментират или от химик, или от лекар с призната специалност "Токсикология", а не от съдебен лекар. Затова искам да бъдат коментирани от токсиколог. Ние искаме нови, ако има запазена кръв.

Няма нарушение при съхранението и анализа на кръвните проби, заяви прокурорът по делото Димо Маджаров:

Транспортирани са в съответствие с изискванията при температура, която позволява последващо им изследване. То е проведено, не знам дали чухте експертите, те нямат забележки в тази насока. Пробите са годни, резултатите са валидни. Аз лично смятам, че няма основание да не бъдат приемани.

С мотив, че експертът Жулиета Едрева, която е участвала в изготвянето на автотехническия анализ, няма необходимата квалификация, съдът назначи повторно извършване на експертизата.

Следващото заседание по делото е насрочено за 28-и април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени