Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Христова: С търговското споразумение между ЕС и САЩ в България ще навлязат ГМО-храни

Според Велизар Енчев всички депутати в българския парламент осъзнават вредите от него

Подготвяното търговско споразумение между Европейския съюз и Съединените щати предизвиква редица притеснения, заявиха експерти на дискусия в София. Най-големи са опасенията, че в Евросъюза ще навлязат американски генномодифицирани храни, а също и че големите корпорации ще могат да заобикалят националните съдебни власти при арбитражни дела.

Разтревожени сме за качеството на щатския внос, а не от европейския износ. Това каза Мариана Христова от Гражданската инициатива против фракинга и  допълни:

САЩ изкупува почти цялото ни зърно като те правят шест проверки ние да не им продаваме ГМО. Има технологии там, за които ние не подозираме и нямаме регулация. Подписвайки Трансатлантическото споразумение за свободна търговия между ЕС и  САЩ, ние ги приемаме със затворени очи. Когато става въпрос за заболявания, които се причиняват от нещо – лекарства, храни в срок от 2 години, вие не можете да го докажете или това е много трудно. След това отивате в частния арбитраж, за да доказвате, че тя ви вреди, а тя ви осъжда, защото е направила инвестициите вие да ѝ плащате за срока на договора, все едно тя работи на ваша територия.

Петър Копралев от Българската търговска камара в Сан Франциско смята, че по-важното е как ЕС ще защити производителите, които искат да внасят или изнасят:

Големите ГМО-компании и фармацевтични компании имат ресурса да наложат своите правила, така че, ако те не бъдат спазвани, компанията може да съди държавата.

Ваня Григорова, която е председател на сдружение "Солидарна България“, коментира:

Износът ни за САЩ представлява едва 1,4% от целия ни износ. По голям е износът ни през последните 12-13 години към Азия и Африка, отколкото към Америка.

ЕС е силен, защото има един общ пазар. Съюзът между ЕС и САЩ е нищо повече от един още по-голям общ пазар. На фона на силите от Изток това е не възможност, а напълно задължително, заяви бизнесменът Юлиян Демирев.

Борислав Сандов от партия "Зелените“ попита какво ще се случи с европейския внос и с европейските фермери тогава.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика изтъкна, че със сигурност икономиката на България ще спечели от търговското споразумение със САЩ:

Няма как от свободна търговия да загуби страната, тоест БВП да не нарасне. С колко точно ще нарасне зависи от още хиляди други условности.

Предприемачът Кирил Петков заяви: Единственият ни шанс от тук нататък, ако искаме да си запазим стандарта на живота, е износът.


Миналата седмица независимият депутат Велизар Енчев поиска от Народното събрание да постъпи така, както направи унгарският парламент, а именно да разгледа Трансатлантическото търговско споразумение:


Две неща бяха отхвърлени миналата седмица. На първо място искането на Кристиан Вигенин от БСП да се включи темата за споразумението в Годишната програма на НС по въпросите на ЕС. Второто, което беше заобиколено, е губещото се в парламента писмо, изпратено на 10-и март от унгарския парламент, в което се призовават членките на ЕС да вземат отношение както към ползите, така и към вредите, за които има все повече доказателства.

По-скандалното в случая, според Енчев, е изказването на Джема Грозданова, председател на Комисията по външна политика в НС:

Тя каза, че, когато споразумението бъде подписано, то ще бъде подложено на ратификация в националните парламенти и тогава ще могат да се обсъждат всички неизяснени проблеми по това споразумение. Логичният въпрос е какъв е смисълът да се чака подписването, ратификация и чак тогава да се обсъждат параметрите на споразумението. Това е все едно да си купувате къща или кола, без да знаете параметрите на покупката и цената.

Депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и Реформаторския блок отхвърлиха това предложение да влезе в дневния ред на парламента, заяви още той.

Според него обаче всички депутати в българския парламент осъзнават вредите от Трансатлантическото споразумение:

Те се страхуват или се съобразяват с генералната директива, спусната от правителството и от г-н Бойко Борисов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна