Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста шестима последователи на Ахмед Муса Ахмед

| обновено на 02.04.15 в 21:12
Окръжният съд в Пазарджик

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста шестима задържани последователи на Ахмед Муса Ахмед, обвинени в разпространяването на радикален ислям. 

Съдът реши, че задържаните във вторник шестима последователи на Ахмед Муса Ахмед могат да се укрият и да напуснат страната. Като най-често посещавана от тях дестинация беше посочена Германия.   

По време на заседанието прокурор Недялка Попова изложи обосновани предположения, че групата е работила активно за налагането на халифат и е разпространявала рез "Фейсбук" клипове с пропаганда за война, аналогична на тази, която "Ислямска държава" пропагандира на територията на Сирия и Ирак.

За водач на пловдивската група се посочва Йосиф Минчев, който лично под указанията на Ахмед Муса, е налагал религиозно-екстремистка идеология. Адвокатът Иван Колев определи връзката между Йосиф и Ахмед като случайна.

Единият от групата се е занимавал и с търговия на наркотици.

Новите шест задържани последовалите на Ахмед Муса Ахмед остават в ареста. Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!