Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител в класацията „Надпяване” за месец март e Оркестърът за народна музика на БНР с „Концертно хоро за три кавала”

| обновено на 08.04.15 в 11:30 БНР Новини
Снимка: Булфото

Оркестърът за народна музика на БНР е основан през 1952 г., за да създава продукция за  програмите и фонда на Радиото, като по този начин съхранява традиционната българска народна музика и заедно с това я обогатява чрез съвременна професионална интерпретация.

Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 г. по идея на Георги Бояджиев – музикален редактор в отдел „Народна музика” на БНР. Първият състав е сформиран около Угърчинската група с ръководител Цвятко Благоев – виртуозен изпълнител на кавал, свирка и гайда. Постепенно към оркестъра се присъединяват Атанас Вълчев, Костадин Варимезов, Стоян Величков, Румен Сираков, Михаил Маринов, Коста Колев и други легендарни инструменталисти. През годините той се утвърждава като един от водещите оркестри в България, отворен за гост-изпълнители, диригенти и композитори. За своето 61-годишно съществуване ОНМ осъществява над 15 000 аудиозаписа за музикалния фонд на радиото. Всички популярни български фолклорни певци и инструменталисти са записвали и концертирали с него. Ръководели са го Борис Петров, Коста Колев, Димитър Трифонов, Боян Нанков, Добрин Панайотов, Димитър Лавчев, Христофор Раданов и др.

От 2011 г. негов диригент е Димитър Христов.През 2012 г. Оркестърът за народна музика на БНР е отличен с наградата „Кристална лира” на СБМТД в категория "Музикален фолклор" за цикъла концерти, посветени на 60-годишнината на състава. През същата година Министерството на културата връчва на оркестъра почетния знак "Златен век" за специален принос в областта на българската култура.

Оркестърът за народна музика продължава търсенията си в нови интерпретации и форми в българския фолклор, като едни от най-успешните са съвместният концерт с “Богдан Трио” и “Копаница-тропаница” - музикално-танцово шоу с участието на групи и школи за фолклорни танци.

Оркестърът изпълнява както автентична, така и обработена вокална и инструментална народна музика от всички етнографски региони на България. Негова цел е и да открива нови фолклорни таланти и да ги подкрепя в творческия им път.

Фейсбук страница на Оркестъра за народна музика на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени