Vivapiano 2015 започва с концерт на победителите от миналогодишното издание на конкурса

Хасан и Ибрахим Игнатови
Снимка: VivaPiano 2014

Софийската филхармония и Фондация „Арденца” ни канят на концерт - откриване на Международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти Vivapiano 2015.

Новото издание на конкурса ще бъде открито от миналогодишните носители на Grand Prix Junior и наградата на публиката на Vivapiano 2014 – Хасан и Ибрахим Игнатови и носителят на Grand Prix за 2014 г. Александър Константинов, със специалното участие на „София квартет” и на актьора Ицко Финци.

Момчетата, които вдигнаха на крака цяла България и хора от всички страни в Европа по време на детската "Евровизия" със своето изпълнение, имат над 40 награди от България, Турция, Македония, Австрия и Русия. На 12-годишните музиканти предстои да сбъднат мечтата на мнозина именити музиканти – да свирят в Карнеги хол, Ню Йорк. Но преди да покорят една от най-големите световни зали, ще свирят пред публиката в зала "България". Виртуозни, слънчеви и атрактивни музиканти, които ще ни очароват с две от най-прелестните творби на Моцарт.

Изключително удоволствие ще бъде изпълнението на Александър Константинов, който спечели голямата награда на конкурса Vivapiano през миналата година. Александър е вглъбен пианист, под чиито пръсти Шопен се лее с лекота и грация, а иначе по професия е електроинженер. През есента на 2014 г. изнася при голям интерес и с голям успех концерт във Виена.

На заключителния галаконцерт, с който ще завърши Vivapiano 2015, на 26 април от 14 часа публиката ще се наслади на изпълненията на новите наградени и на изкуството на Ицко Финци, който гостува на „София квартет”. Любим на публиката с всичките си роли и с неизменната си цигулка, а сега и пиано, актьорът ще допълни настроението в залата, заедно с усмихнатите виртуози от „София квартет”. Те ще завършат пъстрата, слънчева картина на този конкурс.

Усмивки и прекрасна музика - на 22 април от 19 часа и на 26 април от 14 часа в зала „България”!

Билети на касата на Софийската филхармония в зала „България” и на ticketplus.bg!


Още от категорията

Германският продуцент и музикант Хайко Кнауте представи албума "Елвис каза: Пей!"

Хайко Кнауте гостува в предаването "Евробокс", представяйки премиерно своя най- нов албум "Елвис каза: Пей!", резултат от българо- германско сътрудничество. Идеите за албума се раждат в България, докато Хайко работи по други проекти. "Живях в България четири години и освен че създавам и записвам музика, аз съм телевизионен продуцент, бях генерален..

публикувано на 14.11.18 в 18:01
Вили Стоянов

Вили Стоянов представя Blues Brothers Tribute

Ще започнeм отдалеч. От 1980-а година, когато излиза филмът Blues Brothers. Но и тук има предистория - един скеч на Джеймс Белуши и Дан Акройд като двама братя с фамилията Блус в Saturday Night Live. Щом решават да създадат филм, идва ред на сценария - пишат го Акройд и режисьорът Джон Ландис, който пък, между другото, след това ще снима клипове като..

публикувано на 14.11.18 в 15:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 ноември 2018 година

16 ноември 3.00 часа – Дарио Кастело (ок. 1621-1629), Девета соната за трима из „Концертни сонати в съвременен стил“, Книга І. 3.07 часа – Ладзаро Валвазенси (1585-1661), O, колко сладък е духът ти, Господи; Десета соната върху Cavaletto zoppo. 3.17 часа – Биаджо Марини (ок.1594-1663), Джовани Пиетро Биандара (?-ок.1633), „Устата“, весела симфония за..

публикувано на 14.11.18 в 15:25

"Френският клавесин" - новият проект на Николай Стойков

По покана на Френския институт в София младият български музикант Николай Стойков ще изнесе рецитал, посветен на френските композитори от XVII и XVIII век. Събитието в столичната зала "Славейков" ще отбележи специално и 350-годишнината от рождението на композитора, допринесъл много за развитието на клавесинното изкуство по време на  бароковата епоха..

публикувано на 14.11.18 в 14:10

Малка пиеса за кларинет на живо в студиото

Кларинетистът и диригент на Нов симфоничен оркестър Борислав Йоцов успя да съчетае в студиото звукът на пещерната флейта с възраст 43 000 години дидлдибаб с 9 симфония от Бетховен и звукът на смартфони. Поводът на гостуването му е предстоящият концерт на 19 ноември в „Открита арт сцена“ на ул. Шипка 34. Специалното му живо изпълнение на кларинет беше..

публикувано на 14.11.18 в 12:50

Вдъхновения с вливане на джаз енергия предлагат Теодосий Спасов и Иван Шопов

Най-после се задава очакваният съвместен албум албум "InFusion" ("Вливане") на Теодосий Спасов (кавал) и Иван Шопов (програминг и китара). Преди официалното представяне двамата гостуваха в сутрешното Радиокафе и разказаха за общата си работа и приятелство. По думите на Теодосий Спасов меломаните ще станат свидетели на смесица, вливане..

публикувано на 14.11.18 в 12:37

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и най-вълнуващите мигове от близо половинвековния път разказва Петър Джурков-Джурката – пианист, композитор,..

публикувано на 14.11.18 в 11:00