Лектори представят възможности за децата на форум за алтернативно образование в София

БГНЕС

В София се провежда форум за алтернативно образование, на който повече от 20 лектори представят различни възможности за децата. Една от тях е хуманната педагогика, която увлича все повече ученици и педагози. В центъра на този алтернативен модел е детето с неговите индивидуални образователни потребности, казва Любов Миронова:

Тоест гледат се интересите на детето, талантите му, потенциалът му, дава му се право на избор как да протича живота му в първите 18 години. Много важни са красотата, творчеството и развиване на цялостна личност. Има начало, положено на хуманната педагогика в България - различни центрове, детски градини, започват да се появяват и малки училища.

Докато у нас хуманната педагогика прохожда, в страни като Германия е доказано, че с този метод децата са дори по-добре подготвени да покрият стандартните образователни изисквания, твърди Миронова:

В една педаготика като Валдорската педагогика, няма оценки, тоест едни деца до 11-ти клас въобще никога не са били оценявани, не са се явявали на матура и изпити, и след това те, в една държава като Германия, се явяват наравно с другите деца, за да могат да кандидастват след това висше образование и се справят значително по-успешно от останалите деца. Защото са научени да се самооценяват, нещо което е много по-важно. Те са си изградили критерий за качество и имат любопитство да учат, което ги прави много по-адаптивни и много по-добре представящи се в ситуцаии, където има стрес. Те са емоционално интелигетни, което е част от образователния процес

Моделът "хуманна педагогика" се прилага в много европейски страни при деца на възраст за детска градина до края на средното им образование.

Още от категорията

Отпадат ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по основните направления от Силистра

Обстновката по пътищата в Североизточна България постепенно се нормализира. Пътищата са почистени.  Отпадат ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по основните направления от Силистра за Добрич, Шумен, Русе и Разград, съобщиха от ОПУ Силистра.  В района продължава да вали слаб сняг.

публикувано на 20.03.18 в 13:41
Проф. Димитър Димитров

Проф. Д. Димитров: Военните конфликти по света създадоха един контингент от потенциални терористи

Военните конфликти по света създадоха един контингент от потенциални терористи, които са участвали в бойни действия в различни държави. Те вече са с променено мислене, психика, поведение. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" в УНСС:..

публикувано на 20.03.18 в 13:37
Делото се образува по искане на омбудсмана Мая Манолова.

Конституционният съд образува дело за текст в Закона за енергетиката

Конституционният съд съобщи днес, че е образувал дело по искане на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на текст от Закона за енергетиката. За докладчик по конституционно дело № 8/2018 г. е определен Филип Димитров. Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за..

публикувано на 20.03.18 в 13:29
Дамян (вляво) и Илия Гьонови в студиото на програма „Христо Ботев“

Любов към природата, любов към музиката и много хармония – това свързва семейните ни гости

В студиото бяха гл. асистент в катедра „Зоология и анторопология“ на Биологически факултет в Софийския университет д-р Илия Гьонов и неговия син – Дамян Гьонов. Какво е да си ентомолог и да се занимаваш с живота на насекомите и по-точно с една група от тях, наречена „цикади“. Как можеш да възпиташ децата си в любов към природата, но те да поемат по свой..

публикувано на 20.03.18 в 13:05

През 2016 година, лишените от свобода у нас са се увеличили с 10,8% и са били над 8300

Ръстът на броя затворниците в България през 2016 година процентно е бил по-висок от този в Турция, показват данни, представени от Съвета на Европа.  През същата година у нас лишените от свобода са се увеличили с 10,8 на сто, което е най-високия такъв ръст на континента. Втора е южната ни съседка с 9,5 процента повече затворници.  Общо задържаните у..

публикувано на 20.03.18 в 13:04

Доклад на ООН: Извънредното положение в Турция е довело до дълбоки нарушения на правата на стотици хиляди хора

Постоянното удължаване на извънредното положение в Турция след опита за преврат в страната през 2016 е довело до дълбоки нарушения на правата на стотици хиляди хора.  Такъв е изводът на доклад на ООН за ситуацията в южната ни съседка. Според документа престъпленията на властите в страната до края на 2017 са включвали убийства, мъчения и неоправдани..

публикувано на 20.03.18 в 13:02

Синдикатите искат спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ-България в НС

КНСБ и КТ „Подкрепа“ внесоха в парламента искане за спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ-България.  Синдикалистите настояват да се обсъдят социалните измерения на сделката с кандидат-купувача Инерком, стратегията за развитие на електроразпределителното дружество и тази за цените на електроенергията. КНСБ и Подкрепа..

публикувано на 20.03.18 в 12:59