Лектори представят възможности за децата на форум за алтернативно образование в София

Снимка: БГНЕС

В София се провежда форум за алтернативно образование, на който повече от 20 лектори представят различни възможности за децата. Една от тях е хуманната педагогика, която увлича все повече ученици и педагози. В центъра на този алтернативен модел е детето с неговите индивидуални образователни потребности, казва Любов Миронова:

Тоест гледат се интересите на детето, талантите му, потенциалът му, дава му се право на избор как да протича живота му в първите 18 години. Много важни са красотата, творчеството и развиване на цялостна личност. Има начало, положено на хуманната педагогика в България - различни центрове, детски градини, започват да се появяват и малки училища.

Докато у нас хуманната педагогика прохожда, в страни като Германия е доказано, че с този метод децата са дори по-добре подготвени да покрият стандартните образователни изисквания, твърди Миронова:

В една педаготика като Валдорската педагогика, няма оценки, тоест едни деца до 11-ти клас въобще никога не са били оценявани, не са се явявали на матура и изпити, и след това те, в една държава като Германия, се явяват наравно с другите деца, за да могат да кандидастват след това висше образование и се справят значително по-успешно от останалите деца. Защото са научени да се самооценяват, нещо което е много по-важно. Те са си изградили критерий за качество и имат любопитство да учат, което ги прави много по-адаптивни и много по-добре представящи се в ситуцаии, където има стрес. Те са емоционално интелигетни, което е част от образователния процес

Моделът "хуманна педагогика" се прилага в много европейски страни при деца на възраст за детска градина до края на средното им образование.

Още от категорията

Македонската полиция разпръсна със сълзотворен газ протести в Скопие против договора за новото име на страната

Македонската полиция за борба с масовите безредици използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне белязан от насилие протест в Скопие против договора с Гърция за новото име на страната, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на телевизия А1 и на очевидци. Полицията се намесила, след като някои от демонстрантите започнали да хвърля камъни..

публикувано на 18.06.18 в 01:09

При влакова катастрофа в Казахстан загина един човек, а други трима са пострадали

При влакова катастрофа в Казахстан загина един човек, а други трима са пострадали. Пътнически влак е излязъл от линията между столицата Астана и най-големия град в страната Алмати.  Дерайлирали са осем вагона, три от които лежат на една страна. Пътниците от композицията са качени на минаващ край мястото на инцидента влак и са превозени до голяма възлова..

публикувано на 17.06.18 в 19:57

Две жени пострадаха при днешната буря в Бургас

Проливен дъжд, придружен с градушка създаде проблеми в Бургас в ранния следобед. Наводнени бяха някои от ниските части на града, а жена пострада след като дърво падна върху автомобила й.  Дървото е паднало върху автомобил "Рено Клио", който се е движел по пътя Бургас- Созопол. Инцидентът е станал в близост до Крайморие. Подаден е сигнал на телефон..

обновено на 17.06.18 в 19:54

Започнаха летните експедиции на великотърновските пещерняци

Започнаха летните експедиции на великотърновските пещерняци. Към проучванията ще се присъединят ученици от Клуба по спелеология при гимназията по туризъм в старата столица.  Местността "Търновските височини" е първата дестинация за проучванията на спелеолозите в новооткритите скални ниши. С учениците са включени обхождания на землищата на селата Мусина..

публикувано на 17.06.18 в 19:30

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в болницата за лечение на белодробни болести в Перник

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник от 18 до 22 юни. Прегледите са в рамките на обявената от здравното заведение Седмица на отворените врати.  Те са със скринингова насоченост и ще се правят в приемно-консултативния кабинет на болницата.  Направления..

публикувано на 17.06.18 в 19:24

Природозащитници протестират срещу избрания вариант за изграждане на АМ"Струма" през Кресненското дефиле

Природозащитници се събраха в София на протест срещу избрания от правителството  "Източен вариант" за изграждане на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Недоволството им е насочено и срещу застрояването на националните паркове "Пирин" и "Странджа". Протестиращите се събраха на площад "Независимост". Протестът им обединява над 30 каузи, сред..

публикувано на 17.06.18 в 19:16

Жители на Враца организираха протестно автошествие в подкрепа на местната болница

Жители на Враца организираха поредното протестно автошествие в подкрепа на местната болница, която е в тежко финансово състояние.  Автошествието достигна до международния път Е-79 на изхода на Враца. По-рано то тръгна от центъра на града и премина по възлови улици през най-големия жилищен комплекс "Дъбника". В протестната колона участват 24 автомобила и..

публикувано на 17.06.18 в 19:11