Лектори представят възможности за децата на форум за алтернативно образование в София

Снимка: БГНЕС

В София се провежда форум за алтернативно образование, на който повече от 20 лектори представят различни възможности за децата. Една от тях е хуманната педагогика, която увлича все повече ученици и педагози. В центъра на този алтернативен модел е детето с неговите индивидуални образователни потребности, казва Любов Миронова:

Тоест гледат се интересите на детето, талантите му, потенциалът му, дава му се право на избор как да протича живота му в първите 18 години. Много важни са красотата, творчеството и развиване на цялостна личност. Има начало, положено на хуманната педагогика в България - различни центрове, детски градини, започват да се появяват и малки училища.

Докато у нас хуманната педагогика прохожда, в страни като Германия е доказано, че с този метод децата са дори по-добре подготвени да покрият стандартните образователни изисквания, твърди Миронова:

В една педаготика като Валдорската педагогика, няма оценки, тоест едни деца до 11-ти клас въобще никога не са били оценявани, не са се явявали на матура и изпити, и след това те, в една държава като Германия, се явяват наравно с другите деца, за да могат да кандидастват след това висше образование и се справят значително по-успешно от останалите деца. Защото са научени да се самооценяват, нещо което е много по-важно. Те са си изградили критерий за качество и имат любопитство да учат, което ги прави много по-адаптивни и много по-добре представящи се в ситуцаии, където има стрес. Те са емоционално интелигетни, което е част от образователния процес

Моделът "хуманна педагогика" се прилага в много европейски страни при деца на възраст за детска градина до края на средното им образование.

Още от категорията
Тиролският тролей на Мальовица

Алекс Пенков: Да не губим приключенския си дух и да живеем по-близо до природата

Навършиха се 10 години от най-дългия тиролски тролей в света - от Мальовица до Орловец. Снощи участниците в поставянето на рекорда, записан в книгата на Гинес, се събраха, за да отбележат годишнината. На 19 септември 2008 г. две момчета – проектантът Стефан Симовски и икономистът Даниел Стефанов, запалени по катеренето, сбъдват своя мечта –..

публикувано на 21.09.18 в 11:31

При спуснати бариери и идващ влак учителки преведоха деца през жп прелез във Велинград

Регионалното управление на образованието в Пазарджик започна проверка по повод разпространен в социалните мрежи клип, на който се вижда как две учителки прекарват малки ученици през жп прелез при спуснати бариери. Това е станало вчера във Велинград, а децата са от Основно училище „Неофит Рилски“. На клипа се вижда още как половината деца..

публикувано на 21.09.18 в 11:11

Започна кампания срещу неправомерното паркиране на тротоарите в близост до площадки и градини

Сдружението „Безопасни детски площадки“ започна кампания за осигуряване на безпрепятствен достъп и движение по тротоарите, които водят или са в близост до детски градини, училища и площадки за игра. „Освободете тротоарите“ е надсловът на инициативата, която продължава до 12 октомври. „Опасно е за децата, опасно е за родителите, опасно е за..

публикувано на 21.09.18 в 11:07

Четирима души са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир

Четирима души са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир на 18 септември. Двама от тях са непълнолетни - на 16 и на 17 години, съобщи за Радио Благоевград прокурор Весела Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура - Благоевград. Срещу тях са повдигнати обвинения за грабеж и кражба и унищожаване на  охранителни..

публикувано на 21.09.18 в 10:45

Регистър „Протоколи“ в информационната система на НЗОК отново работи

Регистър "Протоколи" в информационната система на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ временно е забавил своята работа тази сутрин поради техническа повреда, съобщиха от пресцентъра на Здравната каса. Регистърът вече работи, потвърдиха за "Хоризонт" от пресцентъра на НЗОК. Районните каси вече могат да заверяват рецептурни..

публикувано на 21.09.18 в 10:41

Утре светът отбелязва Международния ден на носорога

Утре светът отбелязва Международния ден на носорога. Инициативите се провеждат с цел изграждане на природозащитно самосъзнание сред хората по отношение на опазването на петте вида носорози, застрашени от изчезване. За шеста поредна година Софийският зоопарк се включва към поредицата от събития. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 21.09.18 в 10:37

Нова буря връхлетя Британските острови

След бурята Али, която взе две жертви, нова буря – Брона, връхлетя Британските острови, донесе много дъжд и причини наводнения в Уелс, Северна и Централна Англия. Силата на ветровете на бурята Брона не е като тази на Али, защото не надвишават 130 километра в час, но тя донесе обилни валежи, като на много места за 24 часа падна дъжд, колкото нормално пада..

публикувано на 21.09.18 в 10:30