Актьорът Сава Пиперов: Минавал съм под дъгата, движил съм облаци и съм докосвал слънцето

Сава Пиперов
Снимка: Георги Бангиев

Театърът за мен не е съдба. Но на сцената усещам свещено горене, което ме кара да се раздавам до край. Играта в театъра за мен е преди всичко огромно удоволствие. На сцената не усещам никаква умора, въпреки 10-те потни ризи. След представлението – да. Но по време на спектакъла - никога. Това сподели актьорът от Театър „София” Сава Пиперов, който вече 36 години е на сцената на българския театър.

Приятели и колеги за Сава Пиперов:

Той е прекрасен актьор. Може да играе и комедийни, и трагични роли. Ако се сближи с някого, той е готов на всичко за него. Критичен е към себе си. Много е странен и е многостранен - това каза за Пиперов театралът, драматург, режисьор и поет Недялко Йорданов, с когото Савата е работил в Бургаския театър. Актьорът Калин Врачански, който е в една гримьорна със Сава Пиперов в Театър „София”, сподели, че Савата борави с ролята като жонгльор и има безумно чувство за хумор. Професията добре го е избрала - допълни актьорът и завърши: Той е прекрасен човек! В нашия разговор не пропуснахме да включим и другия млад актьор, Николай Върбанов, който също е в гримьорната на Сава Пиперов. За него Савата е изключителна личност, респектираща със своята интелигентност. Истински във всичко. И е от „хвърчащите хора” от стихотворението на Валери Петров. И като поклон пред Сава Пиперов, за това, което е като човек и актьор, Николай Върбанов каза накрая: Сава, безкрайно те обичам! А приятелят на Пиперов от Бургас д-р Лорис Мануелян, който, както вметна Савата, е неговото второ аз, допълни образа на нашия гост, като сподели, че Савата е чист човек и в него може да се огледаш! Всички, с които говорихме за Сава Пиперов, подчертаха, че той е безкрайно талантлив. Дори един от работниците в Театър „София” с прозвището Дивака преди време казал на Савата: Какви са тия роли бе, Сава? Ти трябва да играеш Лир. Крал Лир! А Недялко Йорданов му пожела да попадне и да изиграе своята роля на живота.

В студиото на "Нощен Хоризонт" Сава Пиперов беше безкрайно откровен и честен. Той призна, че няколко пъти е гонил птичето, кацнало на неговото рамо, и не се гордее с това. Сподели, че не иска да е такъв „странен”, непредвидим в реакциите, недипломатичен... Това не го прави щастлив. Иначе е сантиментален човек, който лесно плаче, когато нещо особено много му хареса и когато чете стихове, в които открива нещо от себе си. Как пише музика? Първо избира стихотворението, а музиката сама идва при него.Семейството за него е над всичко. А това, което той е направил за най-близките до него, го разбрахме от специалните послания към Савата от съпругата и неговите три деца. Вградил е в младите своя неповторим „Пиперов ген” и те са се посветили на изкуството и са станали достойни личности.

Откровения, честност, музика, стихове - това е срещата със Сава Пиперов в „Нощен Хоризонт”. Един човек, когото си заслужава да познаваш!


               
Още от категорията
Елена Панайотова

Навлизането на кино- и театрални режисьори в операта я вади от нафталина

Пловдивската държавна опера е една от най-отворените за много европейски модели и практики. Самият директор Нина Найденова работи с едни от най-добрите имена. Идеята да направи сезон с театрални режисьори стоеше от няколко години, но не бяхме сигурни кое е заглавието. Трябва да ѝ призная, че има много добър усет кой режисьор да покани и за кое..

публикувано на 15.11.18 в 16:39

Скулптор хранил цял месец с мухи моделите си за „Жабките“ в трилитров буркан

Близо месец скулпторът Валентин Старчев хранил с мухи моделите на четирите жаби от любимия на поколения старозагорци фонтан. Задачата за направата им получил през 1958 като бил още студент. „Трябваше да са фигури които пръскат вода. Или риби, или жаби. Но едва ли Стара Загора   е свързана с риби. А жабата е едно красиво зверче и щеше да е..

публикувано на 15.11.18 в 16:15

Спасяват забравени ръкописи от ловешките архиви

Непоказвани досега ръкописи от Средновековието от фонда на Ловешкия исторически музей ще бъдат спасени. Десетилетия наред ценните документи тънат в прашни и непригодни помещения. Регионалният музей в Ловеч съхранява писмени паметници с хронологически обхват от XIII до XIX век, които са втори или първи преписи, тоест не съществуват..

публикувано на 15.11.18 в 16:06
Премиерата ще бъде в Сити Марк Арт Център.

"Всяка година по същото време“ след "Догодина по същото време“

Христо Шопов и Лилия Маравиля отново си партнират в постановка на режисьора Георги Михалков. „Всяка година по същото време“ от драматурга Бърнард Слейд е своеобразно продължение на „Догодина по същото време“ от същия автор, сподели Михалков за предаването „12+3“ по „Хоризонт“: „Пиесата е директно продължение на първата част, но е написана..

публикувано на 15.11.18 в 15:32

Коя е Невена: мистерията разкриват Петър Попзлатев и Елена Телбис

„Невена е образ от филма „Времето е наше”, героиня в книга, фикция, но и реалност. Невена е по-доброто „аз” на всеки от нас. Невена е магията, която само киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното”, призовава екипът на новия български филм в кампанията „Коя е Невена?”. С „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев се открива 32-то..

публикувано на 15.11.18 в 15:30
„Места за срещи“

Срещнете се с Андрей Даниел

Тази вечер в галерия „Нюанс“ ще бъде открита новата изложба на проф. Андрей Даниел, озаглавена „Места за срещи“. Експозицията включва 14 непоказвани досега платна, като повечето от тях са вдъхновени от последния престой на художника в Сите Дез Ар в Париж през лятото на 2017 г. От една страна, този проект е за духовните, въображаеми срещи и пътуванията..

публикувано на 15.11.18 в 14:50

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31