Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

51-годишна жена загина в рудник до село Джурково

| обновено на 30.04.15 в 20:44

Жена загина при взривни дейности в рудник "Дружба" край село Джурково. 51-годишната Даниела Раичкова се е пенсионирала като служител на мината преди 4 години, но продължила да работи там като специалист по замерванията. Пловдивската окръжна прокуратура започна разследване на трагичния инцидент.

Петима работници са подготвяли взривяванията в една от шахтите на рудника. Даниела Раичкова е трябвало да извърши заедно със свой колега-геолог замервания на количествата руда. На този етап не е установено защо районът не е бил обезопасен и защо двамата са се намирали в близост. Управителят на рудника Емил Падалов определи случилото се като трудова злополука. По думите му, никой не е видял кога жената се е върнала към мястото, където е бил заложен взривът, и едва след като са отшумели гърмежите, са я намерили мъртва.

Работата в рудника е спряна. Продължават разпитите на работниците. Извършват се огледи. На мястото са и представители на Инспекцията по труда. Образуваното незабавно разследване от Пловдивската окръжна прокуратура е за причиняване на смърт поради незнание и немарливо изпълнение на дейност, представляваща повишена опасност. Ще бъдат назначени и необходимите за изясняване на случая експертизи.

В Общинския съвет в Лъки е взето решение Общината да подпомогне финансово семейството на загиналата жена.

През януари 2011 г. в рудник "Джурково" намериха смъртта си двама миньори, а причина за фаталния инцидент беше взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя.

След поредния трагичен инцидент Министерството на енергетиката инициира съвместни проверки с Главната инспекция по труда на подземните рудници в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!