Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова смята, че корпоративни, икономически и политически интереси подкопават независимостта на медиите у нас

Снежана Тодорова
Снимка: БГНЕС
Днес отбелязваме Световния ден на свободата на печата. Преди дни беше оповестена класацията на авторитетната неправителствена организация "Фрийдъм хаус", в която България се изкачва с три места нагоре до 78-мото място по свобода на печата, а българските медии са определени като частично свободни. Класацията се прави на базата на 3 групи критерии: политически, правни и икономически. Нашата страна дели 78-мата позиция с Унгария, но е изпреварена от държави като Намибия и Гвиана.


В коментар по този повод в ефира на предаването "Радиокафе" на Радио София  председателят  на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви, че за съжаление не може да се каже, че българските медии са независими, като върху тях влияят корпоративни, икономически и политически интереси.

Тодорова припомни, че само за 2014-та година в света 128 журналисти са били убити, над 120 - отвлечени, 40 са заложници, а 178 са в затвори. Председателят на СБЖ изтъкна също, че  всички честни хора, журналисти от България, цяла Европа и цял свят, изразяват днес своя протест  срещу опитите за блокиране на свободното слово.

Световният ден на свободата на печата се отбелязва от 1993 г. по инициатива на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата - ЮНЕСКО. В България се отбелязва от 1994 г. Темата  на деня за 2015 г. е: "Нека журналистиката се развива към по-добро отразяване, равенство между половете и сигурност в дигиталната ера".

По традиция днес се присъжда Световната награда за свобода на печата на ЮНЕСКО "Гилермо Кано", като тази година церемонията ще се състои  в Националната библиотека в латвийската столица Рига, а отличието ще получи сирийският журналист и борец за човешки права Мазен Дарвиш. Наградата  е учредена през 1997 г. в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. заради критични материали за дейността на наркокартелите в родината му.

Чуйте разговора на Митко Димитров със Снежана Тодорова в ефира на Радио София.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна