Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитат паметта на децата, загинали при катастрофи

Снимка: БГНЕС

В цялата страна днес в 12.00 часа беше почетена паметта на децата, станали жертва на пътни инциденти. В районите на учебните заведения патрулните автомобили на Пътната полиция отдадоха почит с пусната звукова и светлинна сигнализация. Статистиката показва, че 33 деца са загинали, а над 1000 са ранените в катастрофи за последната година. Инициативата е част от Седмицата за безопасност на пътя.

Бойко Рановски, началник на КАТ "Пътна полиция", каза за "Хоризонт“: Трябва всички заинтересовани институции да обърнат по голямо внимание да запазим живота и здравето на децата. Тези кампании да не бъдат само седмици, когато има нещо конкретно, те трябва да бъдат целогодишно.

На пешеходната пътека на улица  "Петър Станчев" и булевард "Джеймс Баучер" в София деца от детска градина  "Фют" положиха цветя в памет на загиналите им връстници.

Началникът на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР в Ловеч Николай Недялков обясни: 
В памет на децата, загинали при пътнотранспортни произшествия, всички патрулни автомобили да бъдат разположени в района на детски учебни заведения, близо до възлови кръстовища, като с подаване на светлинна и звукова сигнализация и с едноминутно мълчание, да бъде почетена паметта на жертвите в пътните инциденти. Служителите ще бъдат извън автомобилите си с шапка в ръка. 
Недялков допълни, че в Ловешка област инцидентите с деца намаляват. През миналата година при пътнотранспортни произшествия са загинали три деца и са ранени 35. От началото на тази година пострадалите са само шест. Най-опасни остават районите около учебните заведения:

Всеки, който приближава с автомобила си до учебно заведение, училище, детска градина, да бъде по-внимателен и по-предпазлив и да спазва ограничението за скоростта, която е за населеното място, по принцип, в районите на училищата има друго ограничение на скоростта, и да бъде винаги предпазлив, че винаги може да пресече дете внезапно на платното за движение, да има възможност да спре. А пък децата, като спрат на тротоара, да се огледат първо наляво, след това надясно и пресекат, когато има възможност, и да използват винаги пешеходните пътеки.

В Силистра заедно с пътната полиция, ученици и активисти на БЧК проведоха акция под мотото "Спаси живота на децата”. Учениците раздаваха на шофьорите информационни материали за правилно поведение на пътя и подаряваха цветя.  Акцията завърши с вой на полицейски сирени в памет на децата, загинали по пътищата, а самите деца призоваха: Да няма вече мъртви деца и да няма разстроени семейства!

Програмата продължава със състезание по безопасност на движението и ателие за рисунки на открито.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени