Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милан Миланов: Здравната реформа е болезнена, но трябва да се случи

Д-р Калин Калинов: Реформа в здравеопазването трябва да се прави, но в диалог и след обстоен анализ

| обновено на 19.05.15 в 17:15
Снимка: БГНЕС

Готвената реформа в здравеопазването не засяга самата медицина, тя е структурна. Реформата е болезнена, но трябва да се случи. Доста убедително звучи тя в частта за организация на работата на онкологията. Това каза пред "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ проф. Милан Миланов, който е завеждащ Централна реанимация в "Пирогов“:

Не считам, че всички онкодиспансери са на едно ниво. Някои получиха доста сериозно финансиране. Това, което е притеснително, е, че някои директори на онкодиспансери не искат да се разделят със "сладката баница“ – онколекарствата. За онкоболния единственото важно е пълноценната услуга и лечение.

Според проф. Миланов трябва да се оцени развитието на онкодиспансерите в страната: Има онкодиспансери на ниско ниво на развитие, което не е тяхна вина. Аз не говоря за квалификацията на колегите, а говоря за чисто структурна реформа. Някои диспансери нямат квалифицирана база, за да решават 100% проблема на един онкоболен пациент. Според мен трябва да се разтегли във времето решаването му, за да може всеки онкодиспансер на определено ниво, на което се намира, да влезе в тази система.

Той е съгласен с министър Москов - в близост да няма повече от един онкодипансер и допълни: Аз разбирам, че от болниците се опасяват, че тези пари, с които разполагат, да се разпределят в лоши структури, но няма опасност някой да вземе парите на някой друг.

Директорът на онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов смята, че реформа в здравеопазването трябва да се прави, но единствено след обстоен анализ и в диалог: Каня министър Москов да дойде в нашето лечебно заведение, за да се запознае с алгоритъмът, по който ние работим и да разбере, че при нас комплексната услуга е 100%. Учудващо е неговото изявление от петък че един от първите комплексни онкологични центрове ще бъдат слети с държавна структура. За мен е необяснимо как 100% общинска собственост е бъде обединена с държавна. Днес обаче министър Москов спомена, че онкологичният център в Пловдив е малко по-различен. Промяната на мнението значи единствено неинформираност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна