Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС установява законността на обществените поръчки в болница "Св. Георги" в Пловдив

| обновено на 21.05.15 в 17:27
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" прави проверка в пловдивската болница "Свети Георги". Според съобщение на ДАНС проверката е планирана и цели да бъде установено как е прилаган законът срещу прането на пари при възлагането на обществени поръчки.

Изпълнителният директор на болницата проф. Карен Джамбазов уточни, че тя обхваща периода от последните две години: Проверява се документация, свързана с всички търговски взаимоотношения на болницата. Предполагам, че ще приключи утре и след това ще оповестят какъв ще бъде резултата. Аз лично нямам никакви притеснения.

Проф. Джамбазов подчерта, че не знае какво е предизвикало проверката. Заместник-председателят на Съвета на директорите проф. Ангел Учиков заяви по-рано, че става въпрос за проверка след анонимен сигнал и заради това компетентните органи са предприели съответни действия.

Министърът на здравеопазването Петър Москов научи от парламентарните журналисти, че ДАНС проверява болницата в Пловдив и заяви:

Наистина нямам представа, а и ДАНС не са длъжни да ме информират за проверките си. То това е идеята, че ДАНС си действа по собствена информация и канали, но ще разбера и, ако има  нещо, което на този етап може да бъде публично, ще ви информирам.

По принцип това е болница с едно от най-сериозните и тежки задължения. Отделен е въпросът, че ръководството на болницата там претърпя доста промени в последните месеци. Има нов председател на Борда на директорите. Всъщност резултатът към края на миналата година е 4 млн. печалба за годината. Това на фона на общото задължение от 20 млн., което е трупано в годините, разбира се, е стопено, но тенденцията е добра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени