Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища накараха имигрантите в Чикаго да усетят 24 май с цялата му прелест

Българските училища накараха имигрантите в Чикаго да усетят 24 май с цялата му прелест. Някои от тържествата вече приключиха, а тези в у-ще “Джон Атанасов” и на училището към Българската православна църква "Св. Иван Рилски - Чудотворец” предстоят. Само след няколко часа тук ще бъде осветен и официално открит и доставеният от България в Чикаго бюст паметник на В. Левски. 

Близо 700 българчета във Ветровития град получат свидетелства за края на учебната година и с песни, стихове и танци отбелязват най-светлия ден на България. В  “Малко българско училище”, което в контраст с името си е най-голямото в Америка - повече от 350 деца, заедно със своите учители и родители празнуват днес 24 май. Те отбелязаха  Деня на българската писменост, просвета и култура с празнична манифестация около училището, с тази вечна песен “Върви, народе възродени”, с концерт и специално посещение. От името на сенатора републиканец Марк Кърк, г-н Робърт Джонсън поднесе специален поздравителен адрес и отбеляза, че е много приятно, че има такава динамична и жизнена българска култура в Чикаго и от американска страна биха искали това да продължи и при следващите поколения.

Всъщност “Малко българско училище” 10 години след създаването си отбелязва 24 май и с още нещо различно - към тях се присъединява едно от по-малките училища - “Алеко Константинов”, което става техен филиал в друг район на града.

И от най-голямото, към най-младото училище в района на ветровития град -“Патиланско царство”. Там тържеството започна с изложба на повече от 30 репродукции на картини  от български художници, нарисувани от учениците и със специално подготвен исторически спектакъл: Казвам се Мария Танчева на 12 години. Ние го посветихме този спектакъл на 24 май, ден на българската азбука и искахме да покажем на българите в Чикаго, че и ние си помним за държавата България. Аз съм Доника на 11 години, 24 май е Ден на българската азбука. Обичам го, защото аз съм българка. Директорката на училище “Патиланско царство“ в Чикаго, Роси Дамянова добави: Учителите, които сме тук, правим всичко възможно децата да се чувствуват свързани с България, пък дай боже след време и сами да дойдат там, да се върнем! На всички българи Честит празник на славянската писменост. Честит 24 май на българите в България, на българите в Чикаго, на българите по света.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени