Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летящата детска градина

БНР Новини
Малките ловни соколи
Снимка: Спасителен център за диви животни, Стара Загора

Те са Марта, Април, Мая, Лазар, Цвети... Имената им напомнят за пролетните месеци и празници. Сред тях са още Живка, Здравка... и Петра, което от старогръцки означава камък, твърдост!... Хубави имена-символи носят малките питомци на въздушната детска градина. Вижте ги на снимката колко са пухкави, симпатични. И храбри! Тези мъници са един от поводите на заслужена гордост в Спасителния център за диви животни Зелени Балкани - Стара Загора. Центърът е предназначен за диви животни, но - парадоксално, по-често екипът от биолози и техните съмишленици, доброволци от цяла България, се натъкват на вандалски прояви в света на хората, не на животните. Толкова жесток може да бъде човекът, че да заличи от земята цели видове, обитавали в продължение на хилядолетия природата. Така застрашени от изчезване се оказват малките ловни соколи, с чието възстановяване се залавят сърцато хората от центъра.  

Христина Клисурова и нейните колеги нерядко се чувстват като в началото на Сътворението. Да започват съвсем от кота „нула” целия процес по възстановяване на един или друг изчезнал или застрашен вид. Кога е най-хубавият момент? Когато усилията се увенчават с успех и на воля е пуснат поредният питомец. В случая, става дума за една цяла „детска градина” от малки ловни соколи, които ще запълнят празнотите в българската природа. Как се адаптират към естествената среда?
Чуйте интервюто с Христина Клисурова, излъчено в предаването „А сега накъде”. Устремени към света навън, да пожелаем на летящите малчугани срещи само с добри хора! И попътен вятър.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна