Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Мерджанов: Гърмен не е прецедент. Българинът се страхува от собствената си държава

ПФ заплаши да оттегли подкрепата си за кабинета и постави седем условия

Лютви Местан: Проблемът между българи и роми не е оцветен партийно

| обновено на 27.05.15 в 12:44
Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС
Работата на Народното събрание започна с политически реакции за случващото се в Гърмен и напрежението между българи и роми. Патриотичният фронт разкритикува в декларация липсата на законодателни промени, които да гарантират сигурността на гражданите, за да не се стига до случаи като този в Гърмен и предупреди, че може да снеме подкрепата си за правителството.

Патриотичният фронт осъди бездействието на институциите и предупреди управляващите, че ако не се вземат адекватни мерки в ромските махали, ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов даде срок до 1-ви юли да се инициират промени в наказателното и изборното законодателство: Това брутално и ежедневно погазване на законите на страната и усещането за беззащитност и изоставеност от държавните институции за тези, които плащат своите данъци и спазват законите на страната, е причината за задълбочаващото се разделение на нацията и увеличаващ се риск от масови вълнения.

Валери Симеонов настоя за незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на квартал "Кремиковци" на село Марчево, за които е приключила процедурата по премахване и е пряко свързана със заложените в Програмата за стабилно управление приоритети.

Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата на правителството след гореуказания срок, категоричен беше Симеонов.

Валери Симеонов настоя до 1-ви юли да бъдат изпълнени общо седем искания на Патриотичния фронт, за да не бъде оттеглена подкрепата на Фронта за управлението. Освен незабавното премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. "Кремиковци“ в с. Марчово, община Гърмен, от ПФ настояват за предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони в страната. Като трето условие формацията настоява за разглеждане и гласуване в пленарна зала на предложените от нея промени в Изборния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, ПФ настоява за приемане на текста за активна регистрация и увеличаване на санкциите срещу купуване и продаване на гласове. Започване на изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1-ви юли на увредените участъци от тях, поиска още Симеонов. Следващото условие на ПФ е да не се допуска увеличаване на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерството на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби или кражби в бранша.
Патриотите искат още завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч и износ на дървесина, както и решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница.
 
Според Валери Симеонов тези условия са напълно изпълними до 1-ви юли 2015 г. и не са свързани с извънредни непредвидени бюджетни разходи.
 
След като изреди тези условия от парламентарната трибуна Валери Симеонов се срещна с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. След срещата стана ясно, че следващата седмица ще се проведе експертна среща, на която да бъдат обсъдени седемте условия на Патриотичния фронт.

От "БСП лява България" се разграничиха от крайните позиции, като изтъкнаха проблемите пред ромската общност и призоваха да се търси консенсус и бързи мерки.

Гърмен не е прецедент, спомняме си Катуница. Но Гърмен е симптом за болестта, от която страда обществото ни. Тази болест си има име - страх. Българинът се страхува от собствената си държава, той не е спокоен в собствения си дом. Не можем повече да приемаме ромите като част от пейзажа, като досадна каруца на пътя, която бързаме да подминем, коментира Атанас Мерджанов от левицата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта, че проблемите, които има в страната между българи и роми, произтичат от социалното изключване на ромската общност и подчерта, че проблемът не е оцветен партийно:

Няма нищо по-безотговорно от популисткото направление в българската политика. Феноменът е социален, а не етнически. Изходът от ситуацията не е в определянето на ромите като "тази популация", паразити или изгубеното звено между неандерталеца и хомо сапиенс.
Местан призова за стимулиране образованието на ромите. Той ясно заяви, че ДПС не е първопричина за напрежението.

Патриотичният фронт срещнаха и острия коментар на лидера на "Атака" Волен Сидеров: Опитват се да надуват мускули, т.нар патриоти. Поставят условия на коалиционните партньори, с които са се прегърнали. Драги мои, сладки, медени, сега, тази коалиция, която управлява в момента, дойде на власт с цигански гласове. Как ще ги пипнат? Как ще им разрушат незаконните постройки? Няма как да стане.

Преди това депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок отхвърлиха искането на "Атака" в Народното събрание да бъде изслушан министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова за случващото се в Гърмен.

Искаме да информира нас, народните представители, какво всъщност се случва в община Гърмен. Какви мерки адекватни или неадекватни е предприела българската полиция, за да гарантира мира и спокойствието, мотивира искането на "Атака" Десислав Чуколов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна